Binnenland
KRO-NCRV

Leesvaardigheid onder jongeren zwaar ondermaats: 'Grote verantwoordelijkheid bij ouders'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leesvaardigheid onder jongeren zwaar ondermaats: 'Grote verantwoordelijkheid bij ouders'

Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat het leesniveau van ongeveer een kwart van de Nederlandse scholieren ondermaats is. Vooral leerlingen van vmbo-basis en vmbo-kader kunnen niet goed lezen. Zo'n leesachterstand kan ook impact hebben op iemands toekomstperspectief. "Als je voorgelezen wordt voor het slapengaan op een jonge leeftijd, draagt het enorm bij aan het leesplezier", zegt schrijver Karim Amghar bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"We hebben heel lage verwachtingen van vmbo en mbo. De doelgroep zelf en de mensen eromheen zeggen dat lezen er niet bij hoort", stelt Karim Amghar, schrijver en docent op het mbo. Het idee dat praktisch opgeleiden niet van lezen zouden kunnen houden, zou er ook voor zorgen dat het een "self-fulfilling prophecy" wordt.

Voorlezen

Amghar spreekt ook ouders aan. "Als je voorgelezen wordt voor het slapengaan op een jonge leeftijd, draagt het enorm bij aan het leesplezier. Het is dan een vanzelfsprekendheid van huis uit", zegt de schrijver. "Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij ouders."

Negatieve fixatie

Bovendien zouden veel kinderen en jongeren last hebben van leesangst. Dat betekent dat men een negatieve fixatie hebben op het lezen, waardoor men ook minder snel een boek erbij pakt. Om dat tegen te gaan, moet er meer gelezen worden op school en zullen ouders vaker moeten voorlezen, zegt Amghar. "Zet de e-reader in de kast en pak er een fysiek boek bij."

'Te veel druk'

Lezen is ook van "essentieel belang" voor de toekomst van deze leerlingen, stelt Amghar. Dat onderstreept Sofie, student aan de lerarenopleiding Engels. De toekomstige docent vindt dat er te veel "druk" ligt op de boekenlijst. "Het werkt stimulerend als ze zelf mogen kiezen wat ze lezen."

Problematisering

Kinderboekenschrijver Sanne Roosenboom erkent de problemen met de leesvaardigheid van jongeren en kinderen, maar hekelt hoe het "geproblematiseerd" wordt. "Kinderen zouden niet het juiste lezen, maar we hebben het heel weinig over hoe gaaf het is om in een boek te verdwijnen", zegt Roosenboom. "We pikken alleen de negatieve dingen eruit. Dat is ook een self-fulfilling prophecy. Je trekt het naar de sfeer van negativiteit. Een boek lezen hoort gewoon iets moois te zijn."

'Gewoon ontzettend leuk'

Martje van Nes, bibliotheekdirecteur in Schiedam, deelt de mening van Roosenboom. "Lezen is natuurlijk gewoon ontzettend leuk. Laten we het niet meer problematiseren." Beller meneer Van den Boogaard laat zijn kleinkinderen stukjes uit de krant voorlezen. "Ik wil het stimuleren om goed te leren lezen. Ik probeer een bijdrage te leveren." Luisteraar Jules Calis hoopt dat stripboeken binnenkort ook op de literatuurlijst van middelbare scholen komt te staan. "Die wisselwerking tussen beeld en tekst is ook een soort begrijpend lezen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie