Het kerstbomenseizoen is begonnen, maar welke kan je het beste in huis halen?
- Nieuws
- Het kerstbomenseizoen is begonnen, maar welke kan je het beste in huis halen?
De Sint is vertrokken en de kou trekt over ons land. Met alle lichtjes in de straten ter inspiratie begint men weer met het optuigen van de kerstboom. In één jaar zetten we maar liefst twee miljoen bomen op die we vervolgens weggooien. "Versier eens een kamerplant als duurzaam alternatief", zegt Paulien van der Geest, kerstbomenkenner van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De kunstboom is de afgelopen jaren in populariteit gestegen, al vinden veel mensen dit toch niet hetzelfde gevoel geven als een echte boom. Maar welke boom kan je dan het beste kopen?
Kunst
De kunstboom is ook niet per definitie de beste oplossing. "Een nepboom maakt op een andere manier weer impact", zegt Van der Geest. "Wanneer je er een koopt, kies dan iets dat je echt mooi vindt en waar je lang mee doet, zodat je er toch minimaal een jaar of tien mee door kan."
Adoptieboom
Als je dan toch een echte variant wil, kan je een boom adopteren, vertelt Van der Geest. Die kan namelijk ieder jaar weer terug in de grond gezet worden. Vaak zijn dit wel wat kleinere bomen met een grote kluit. "Die worden speciaal daarvoor gekweekt. Anders overleeft zo'n boom het niet."
Volgens de kerstbomenkenner wil je voor deze bomen niet te ver rijden. "Maar in grotere plaatsen brengen ze ze vaak vanuit het bos naar één plek en kun je je kerstboom daar ook weer terugbrengen. Des te duurzamer." Een kleine boom is in ieder geval beter dan een grote boom. "Een kleine boom heeft minder nodig gehad. Waaronder minder land, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en hij heeft daardoor dus ook wat betere overlevingskansen."
Tóch een grote
Wanneer je toch liever een grote boom hebt in plaats van een kleine boom met een grote kluit, kun je voor een biologische variant kiezen. "Kijk of het biologisch is door te checken of de boom een biologisch keurmerk heeft. Bij echt biologische bomen zijn er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook geen kunstmest en dat maakt veel verschil", zegt Van der Geest. Hoe je dat ziet? "Er staat dan ergens bij dat het EU-biologisch is. Ook daar bestaan speciale kwekerijen voor."
Daarnaast kan je erop letten of een boom een grote kluit heeft en in een pot gekweekt is. "Vaak zie je dat bomen met kluit keihard bij de wortels afgehakt zijn. Dan kan je zo'n boom wel wat water geven, maar daardoor sterft hij gewoon iets minder snel."
Alternatieve boom?
"Versier eens een kamerplant als duurzaam alternatief", zegt Van der Geest. "Al moet je daar vast even aan wennen." Van der Geest raadt kortom aan om creatief met de kerstversiering aan de slag te gaan.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!