Edwin Vinke: 'Geen oester die zo'n smaak heeft als de Zeeuwse platte oester'
- Nieuws
- Edwin Vinke: 'Geen oester die zo'n smaak heeft als de Zeeuwse platte oester'
Dat koks van lekker eten houden mag geen verrassing heten, maar welk ingrediënt is er nou echt speciaal voor ze? Dat bespreken verschillende chef-koks de komende vijf weken in De Nieuws BV. Het culinaire spektakel wordt afgetrapt door Edwin Vinke, chef-kok van restaurant De Kromme Watergang. Voor hem is de oester zijn favoriete ingrediënt.
Video niet beschikbaar
Het leven van chef-kok Edwin Vinke gaat hand in hand met de zee. Dat begon al heel vroeg: "Als je hier honderd meter verder gaat, dan zit je op het strand. Als kind zijn wij er ook opgegroeid. We zaten dag en nacht op het strand. Dat begon als klein kindje al met schelpjes rapen en dat eindigde in de duinen met de meisjes later."
Lekker vanaf de eerste oester
Als chef zit je in Zeeland natuurlijk tussen het goud. Vinke prijst zich gelukkig: "Er is zo'n enorme rijkdom hier in Zeeland aan producten. Je raapt hier zo van alles bij elkaar: de kokkeltjes, de strandkrabbetjes, allerlei soorten zeewier en het allerbelangrijkste natuurlijk: de oesters." Want dat is waar Vinke het vandaag over wil hebben. De oester. "Dat heeft mijn leven veranderd, denk ik."
Vinke: "Als je eenmaal een oester proeft; ik was er helemaal wild van. Ik was volgens mij een jaar of 6, 7, 8. Bij ons was het altijd traditie met oud en nieuw. Dan aten we op oudejaarsavond altijd een vaatje oesters met elkaar. Dat was de eerste keer dat ik een oester at en ik vond het meteen lekker."
Glibberig ding in een slok zout water?
En dat is te merken ook, want in zijn restaurant De Kromme Watergang is de oester een veel voorkomend gerecht. Maar, wel elke keer op een nieuwe manier. "Daar zijn we mee gaan jammen in de loop der jaren. Ik denk dat we wel driehonderd oesters uitgevonden hebben met allerlei smaakjes en dingetjes"
Maar er zijn natuurlijk genoeg mensen die oesters niet lusten of durven te eten. Het is toch maar een glibberig dingetje; een slok zout water. Dat begrijpt Vinke wel. Hij noemt het een mindfuck. Maar daar heeft hij geen boodschap aan als mensen naar de Kromme Watergang komen. "Ik heb altijd zoiets van: je komt naar mij, je komt naar Zeeland toe en je gaat het restaurant niet uit voordat je een oester gegeten hebt."
Oesters proeven is een sport
Mensen oesters laten proeven is een sport geworden voor de chef en hij weet precies wat hij doet. "We hebben daar een oester voor uitgevonden. Dat is een soort allemansvriend; dat is de oester van Margarita. Normaal als je een Margarita cocktail drinkt dan heb je een zouten rand om het glas zitten. Nu is die zoutrand dan eigenlijk oester. Dus we maken die cocktail en die gooien we in die oesterschelp."
Daarnaast worden dus heel veel verschillende variaties geserveerd: "We hebben een studie gemaakt naar allerlei soorten peper en bij ons heeft iedere schelp zijn eigen pepertje. Dat gaat van gedroogde pepertjes tot zelfgemaakte sambal tot harissa. We hebben er bijvoorbeeld een met spicy vissaus en dat is zo lekker. Die oester blijft wel staan. Die behoudt zijn smaak gewoon, maar krijgt een hele spicy achtergrond en dat is heel erg lekker."
Een ode aan de Zeeuwse oester
Als Patrick Lodiers vervolgens in twijfel trekt dat de Zeeuwse oester de beste is. Komt Vinke met zijn ode aan de Zeeuwse oester: "Geen oester die zo'n volle smaak heeft als de Zeeuwse platte oester. Een Zeeuwse oester heeft minimaal vijf jaar nodig voordat hij eetbaar is. Doordat hij zo langzaam groeit is de smaak zo goed. Alles zit daar in. Alle smaakjes: umami, zuur, zilt. Dat vind je eigenlijk in geen enkele andere oester terug."