Hoe gaat het een jaar na invoering met de Nutri-score?
- Nieuws
- Hoe gaat het een jaar na invoering met de Nutri-score?
Een jaar geleden werd de Nutri-score het officiële voedselkeurmerk van de overheid. Het label, dat consumenten moet helpen gezondere keuzes te maken in de supermarkt, stuitte bij de invoering al op veel kritiek. Hoe staat het er nu voor? Voedingsdeskundige Michelle van Roost geeft uitleg.
Video niet beschikbaar
Het doel van de Nutri-score is dat consumenten gezondere keuzes maken. "Door een stoplichtkleur op de verpakking", legt Van Roost uit. "Een groene kleur betekent een gezondere samenstelling, terwijl rood aangeeft dat het product minder gezond is." De score vergelijkt producten met elkaar, maar geeft geen algemeen oordeel over hoe gezond het product is.
Verwarrend
Toch heeft de Nutri-score nog niet zijn doel bereikt. Dat komt omdat de score verwarrend kan zijn. Van Roost noemt als voorbeeld diepvriespizza’s en snacks met een groene score. "Dat zijn geen gezonde producten, maar ze hebben een gezondere samenstelling. Het is een complexe boodschap." Daar komt nog bij dat het onderling vergelijken lastig wordt doordat nog niet alle producten het keurmerk hebben.
Geknutsel met scores
Bovendien is het toekennen van de scores geen waterdicht systeem. "Producten krijgen pluspunten voor gezonde ingrediënten, zoals vezels en eiwitten, en minpunten voor ongezonde stoffen, zoals suiker, verzadigd vet en zout. Deze scores worden samengevoegd in een complexe rekensom." Maar dat systeem kan volgens Van Roost worden misbruikt. "Er wordt soms 'geknutseld' aan producten om de score gunstiger te maken. Zo was er boter met toegevoegde vezels, waardoor het een betere score kreeg. Maar dat product is inmiddels uit de schappen gehaald, omdat consumenten er niet intrapten."
Lichtpuntjes
Toch zijn er ook lichtpuntjes volgens Van Roost. "We zien bij ontbijtgranen dat er sinds de introductie van de Nutri-score behoorlijk wat suiker uit de producten is gehaald, een suikerklontje per 100 gram. Dat is wel een fijne stap voorwaarts. Het is dus niet alleen maar gerommel en geknutsel."
Schijf van 5
De oplossing is volgens Van Roost het verbeteren van de Nutri-score, in combinatie met zichtbaarheid van de Schijf van 5. "Al sinds de jaren '50 hebben we de schijf van 5, dat producten groepeert die bijdragen aan de gezondheid. Zo'n 20% van het aanbod in de supermarkt valt binnen die Schijf van 5. Je kunt alleen aan de buitenkant van een product vaak niet zien of het product er in staat. Maak dat zichtbaar!"
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.