Binnenland
MAX

Hoe je de kans op kanker vermindert met voeding: 'Eén glas melk per dag helpt al'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je de kans op kanker vermindert met voeding: 'Eén glas melk per dag helpt al'

Goed nieuws voor de melkdrinkers. Uit onderzoek van Oxford University blijkt dat iedere dag een glas melk drinken de kans op kanker verkleint. Maar er zijn meer etenswaren die de kans op kanker kunnen verkleinen. Voedingsdeskundige- en kankerspecialist Ellen Kampman, hoogleraar aan de Wageningen University, doet al langer onderzoek naar dit thema. Ze deelt haar kennis in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Melk drinken tegen kanker

Hoe kan het dat één glas per dag al kan helpen tegen kanker? "Dat ligt waarschijnlijk aan het calcium dat in zuivel zit. Dat zorgt ervoor dat vervelende stoffen zich eraan binden waardoor het buiten het lichaam gebracht kan worden", vertelt Kampman. De voedingsdeskundige doet al langer onderzoek naar dit thema en voor haar was de uitkomst dan ook niet nieuw. Wel benadrukt ze om genuanceerd te blijven: "Vergelijk het met een autogordel: als je een ongeluk maakt zal je met een gordel om minder snel door de voorruit vliegen. Ditzelfde gebeurt bij voeding en kanker; zuivel eten verlaagt enkel het risico."

Koffie

De voedingsdeskundige heeft nog meer onderzoek gedaan naar de positieve effecten van voeding op ziektes. Zo blijkt koffie niet zo slecht voor je te zijn als beweerd wordt: "Drie of vier koppen koffie per dag beschermt tegen diabetes, hart- en vaatziekten en enkele vormen van kanker", legt Kampman uit.

Over de mogelijke oorzaak van dit verband twijfelt de deskundige nog: "Mogelijk gaat koffie leververvetting tegen, wat het risico op ziektes verkleint." Daarnaast benadrukt de deskundige het belang van het eten van vezels en wijst ze het gebruik van alcohol af: "Alcohol is de meest kankerverwekkende stof in onze voeding."

Foute adviezen

Online wordt er door influencers veel informatie gedeeld over wat goede en slechte voeding is. Toch zijn deze voedingsadviezen heel vaak niet betrouwbaar, benadrukt Kampman: "Er zit erg veel commercie omheen bij influencers, waardoor ze soms goed onderzochte adviezen tegenspreken. Dat vind ik jammer."

Influencers zijn vaak uitgesproken in hun advies om bepaalde stoffen juist wel of niet in te nemen, zoals bijvoorbeeld eiwitten. Maar dat is ook vaak lariekoek, vertelt Kampman: "Eiwitten, koolhydraten en vetten hebben wij nodig om goed te kunnen functioneren. Het gaat om de balans, maar producten of stoffen mijden of juist te veel innemen is ongezond."

Vitaminepillen

Ook over het gebruik van voedingssupplementen en vitaminepillen is Kampman kritisch: "Er zijn weinig mensen met tekorten in Nederland die deze supplementen echt nodig hebben." De voedingsdeskundige adviseert om goed naar de acceptable daily intake (ADI) te kijken als je een vitaminepil wilt slikken. "De ADI is wat je binnen mag krijgen, soms zijn de doseringen in vitaminepillen zeer hoog. Daarnaast zijn de vitamines in pillen soms gecombineerd op een manier die we niet in onze voeding herkennen. Een paprika is niet voor niks een paprika", benadrukt de voedingsdeskundige.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie