Binnenland
MAX

Viswijzer kleurt rood: welke vis kun je nog eten?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viswijzer kleurt rood: welke vis kun je nog eten?

Visliefhebbers waren vorige week in rep en roer. De Viswijzer zette namelijk de makreel op rood. Niet omdat het slecht voor je is, maar omdat er overbevissing plaatsvindt. Maar wanneer is er sprake van overbevissing? En hoe weet je hoeveel vissen er van een bepaalde soort zijn? Lennert van de Pol van de WUR en Margreet van Vilsteren van de Viswijzer geven in de Villa antwoord op deze vragen.

Video niet beschikbaar

Inschatten

Vissenpopulaties in bepaalde gebieden moeten geteld worden, dat kan niet één voor één dus wordt het gedaan door inschattingen. "Het is een verzameling gegevens uit de visserij en de wetenschap", legt Van de Pol uit. Door verschillende onderzoeken kunnen de trends bepaald worden en zo kunnen onderzoekers een inschatting maken van hoeveel vissen er rondzwemmen in een bepaald gebied.

Drie kleuren

Onlangs is de makreel op rood gezet door de Viswijzer. Deze wijzer geeft advies over het eten van verschillende vissoorten, door middel van drie kleuren. "We laten de consument zien welke vis ze met een gerust geweten kunnen eten en welke niet. Dit doen we met de kleuren rood, geel en groen. Daarbij beoordelen we de kwaliteit niet, maar vooral de duurzaamheid", vertelt Van Vilsteren. De advieskleuren rood en groen spreken voor zich, "geel betekent dat er iets mis mee kan zijn. We zeggen dan eigenlijk: pas even op, je kunt het wel eten, maar we bewegen mogelijk richting overbevissing."

Makreel tekort

Bij de makreelvisserij vindt weinig bijvangst plaats en er is weinig energie voor nodig. "Het is dus een mooie visserij alleen het probleem is nu dat er overbevissing plaatsvindt bij de makreel." Maar hoe is dat zo ver gekomen? Van der Pol legt uit dat de makreel van leefgebied is veranderd en zich meer richting Noorwegen heeft verplaatst. "Op basis van wetenschappelijk advies maken landen samen afspraken over hoeveel er gevist mag worden. Noordelijke landen als de Faeröer-eilanden, Noorwegen en IJsland maakten daar voor de makreel geen deel van uit." Dit zorgt ervoor dat de makreel veel meer gevangen wordt dan eigenlijk de bedoeling is.

Er is gelukkig hoop. Als de visserij wordt teruggedrongen, kan de makreel over een tijdje weer op het menu komen. Voor nu kunnen de consumenten ook nog genieten van het alternatief. "Een horsmakreel uit Chili. Het is een ander soort visje maar komt qua smaak en textuur dicht bij de makreel", aldus Margreet van Vilsteren van de Viswijzer.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie