Cultuur & Media
KRO-NCRV

2 miljoen extra voor talkshow Eva Jinek 'onhandig'?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 2 miljoen extra voor talkshow Eva Jinek 'onhandig'?

Het Algemeen Dagblad schreef een artikel waarin staat dat de nieuwe talkshow van Eva Jinek wordt uitgezonden vanuit Amsterdam en niet meer vanuit de studio in Hilversum. Dat gaat volgens bronnen twee miljoen euro méér kosten dan was begroot. In het Mediaforum: kost tv-maken gewoon geld of is dit een onhandig signaal?

Video niet beschikbaar

In een tijd waarin de publieke omroep 100 miljoen euro aan 'bezuinigingen om de oren krijgt', is de keuze om Jinek vanuit Amsterdam uit te gaan zenden 'niet handig', vindt Ingrid Spijkers. De crews en de studio's zijn duur, en alle talkshows op één locatie opnemen is het meest efficiënt en goedkoopste.

Door deze beslissing komt ook BNNVARA in de problemen. Doordat zij de studio voor Sophie & Jeroen niet kunnen delen, maken zij meer kosten. "Volgens mij was het ook echt een afweging van de AVROTROS. Niet van Eva Jinek zelf, dat dan vaak weer wordt gezegd." De hoofdredacteur van Omroep Fryslân vindt niet dat je per programma de budgetten moet doorlichten, maar noemt dit besluit in deze tijd wel een 'onhandig signaal' en het 'gekrakeel' voorafgaand aan het eerste seizoen 'niet goed'.

Wanbeleid NPO

Telegraaf-hoofdredacteur Kamran Ullah gaat een stap verder. "Zoals ik het lees: dit is het zoveelste voorbeeld van wanbeleid van de NPO." Hoewel Ullah best begrijpt dat een talkshow vanuit de hoofdstad beter past bij de onderwerpen en sfeer van het beoogde nieuwe Jinek, snapt hij niet dat deze budgetoverschrijding nu pas uitkomt.

"Als de cijfers kloppen, dan zijn dit additionele kosten die erbij komen vanwege deze keuze. Dat had je van tevoren kunnen weten." Volgens Ullah is dit het zoveelste bewijs dat het omroepbestel zoals het nu is niet goed functioneert. "Dit gaat om éxtra kosten. Ik vind dat er goed moet worden omgegaan met belastinggeld. Dit ligt niet bij de omroepen maar bij de NPO. Zij hadden moeten zeggen: of allebei vanuit Hilversum, of allebei vanuit Amsterdam."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie