Binnenland
KRO-NCRV

Het 'imagoprobleem' van de NPO: 'Hilversumse politiek is ingewikkelder dan de Haagse'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het 'imagoprobleem' van de NPO: 'Hilversumse politiek is ingewikkelder dan de Haagse'

Een bezuiniging van 156 miljoen euro en omroepen die mogelijk moeten verdwijnen: de plannen van mediaminister Eppo Bruins (NSC) zorgen voor opschudding in Hilversum. Er is veel kritiek op de publieke omroep, maar is die kritiek wel altijd terecht? "De NPO kampt met een imagoprobleem", stelt voormalig NTR-baas Paul Römer.

Stand.nl: 'De Publieke Omroep is het beschermen waard'

Video niet beschikbaar

NTR

Medewerkers van de publieke omroep demonstreren tegen het voornemen van minister Bruins om de NTR als eerste omroep te laten verdwijnen. "De NPO, en de NTR in het bijzonder, is een onafhankelijke omroep die met betrouwbare informatie naar buiten komt", aldus presentatrice Nora Akachar, een van de sprekers op de demonstratie. "Waarom zou je zo’n omroep schrappen? Ik ben niet vies van verandering of kritisch kijken naar programma’s, maar ik vind het nogal ondoordacht om hele omroepen te schrappen. Waar eindigen we dan?"

Teveel links geluid?

Toch is er veel kritiek op de NPO, met name op het bestuurlijke niveau. Een veelgehoorde klacht is dat er te veel linkse geluiden te horen zijn en te weinig rechtse. "Het is altijd de linkse groep mensen die op tv en radio is", aldus Spraakmakers Community-lid Sander van der Spel. "Dat is geen gevoel, daar zijn statistieken over te vinden."

Daar is de ombudsman van de publieke omroep, Margo Smit, het niet mee eens. "Het is veelgehoorde kritiek, maar niet correct", stelt ze. "Als je op onze website kijkt, vind je onderzoeken naar acht jaar campagneverslaggeving – en die is zeker niet links."

Ook CBR-directeur en voormalig D66-leider Alexander Pechtold nuanceert het beeld van een overheersend links geluid. Volgens hem zijn rechtse partijen juist minder bereid om aan te schuiven.

Hij snapt de zorgen van medewerkers van de publieke omroep, maar vindt ook dat de NPO efficiënter kan werken. "Ik vind de publieke omroep momenteel een beetje defensief. Ook omroepen moeten kijken waar dingen efficiënter kunnen. In mijn Haagse jaren zei ik weleens: de Hilversumse politiek is ingewikkelder dan de Haagse politiek."

Ingewikkeld bestel

Voormalig Talpa-directeur en NTR-baas Paul Römer benadrukt juist dat de publieke omroep in Nederland veel goedkoper en efficiënter is dan in andere landen. "Het probleem is het imago: dat is zo slecht en het draagvlak is klein", aldus Römer. Volgens hem komt dat door de ingewikkelde manier waarop het bestel is ingericht, met verschillende omroepen die ieder een eigen geluid moeten laten horen. "Mensen begrijpen het niet. Het is ingewikkeld."

Dat onderschrijft ook ombudsman Margo Smit: "Wij zijn een heel ingewikkeld bestel. Als ik dat moet uitleggen aan mijn collega’s wereldwijd, gaan er allemaal vogeltjes boven hun hoofd vliegen. Ik snap dat het publiek de publieke omroep niet begrijpt."

Toch moet dit niet betekenen dat er meteen bezuinigd moet worden, stelt Römer. "Wat is het probleem? Als het product goed is, who cares?"

Stand.nl

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie