Vandaag viert Ieder1 de verschillen (maar niet iedereen is even enthousiast)
- Nieuws
- Vandaag viert Ieder1 de verschillen (maar niet iedereen is even enthousiast)
Driekwart jaar geleden ontstond het idee: Touria Meliani, directeur van cultureel centrum De Tolhuistuin in Amsterdam-Noord nodigde acteur Nasrdin Dchar uit om eens te komen praten over een mogelijk nieuw programma in een van de zalen van het centrum. Het was een paar weken na de aanslagen in Parijs. In plaats van over een nieuw programma ging het al snel over een ‘betere wereld’, zo staat te lezen in een artikel in Vrij Nederland. Het was de start van Ieder1, een beweging die niets anders wil dan ‘een stem geven aan al die Nederlanders die de verschillen in de samenleving zien als een kracht’.
Vanmiddag zal duidelijk worden hoe groot die groep is. Er wordt vandaag een parade gelopen van de Bijlmer in Amsterdam- Zuidoost naar het Museumplein. Op Facebook hebben zich 3700 mensen aangemeld als aanwezig. 6300 zijn ‘geïnteresseerd’. Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, liet eerder weten de demonstratie een warm hart toe te dragen door bussen in te zetten van zijn stad naar de hoofdstad. En ook Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam, zegt in een filmpje blij te zijn met Ieder1.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Tijdens de parade zijn er verschillende artiesten die hun kunsten zullen vertonen, ook zal er ruimte zijn voor speeches en debat, zo is te lezen op de site van Ieder1. Een greep uit de deelnemers: Jörgen Raymann maakt zijn opwachting, Eric Corton is host van de happening op het Museumplein, Meester Bart doet mee, net als de band Jungle By Night.
Een storm van kritiek
Opvallend is de kritiek die de beweging de afgelopen week over zich heen kreeg. Zowel van ‘links’, als van ‘rechts’. Een greep uit de tweets:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Naïef, hol en betekenisloos. Gisteren betoogde Nausicaa Marbe, columnist en schrijver op NPO Radio 1 waarom de beweging haar zo tegen de borst stuit. Marbe: “Het is een beweging die volstrekt zelfgenoegzaam aan de werkelijkheid voorbij gaat. Onder de suggestie dat een saamhorigheidswandeling stokoude, diepliggende problemen - die onder de term polarisatie- worden weggemoffeld- kan oplossen.” Ze gaat verder: “Notabene in een land waarin velen zich serieus en toegewijd bezig houden met de onvrije kant van diversiteit, doet een horde roemzuchtige bn-ers alsof hun zondagse 'ijdelheidsbraderie' iets betekent.”
Mensen met mensenwensen
Je zou het te makkelijk kunnen noemen om een beweging die oproept tot saamhorigheid bij voorbaat al af te doen. Zo schrijft een van de deelnemers in een brief aan Het Parool: “Ik was totaal verrast door zoveel gepassioneerde negatieve reacties op een oproep tot een harmonieuze samenleving waarin we elkaar de vrijheid laten om te zijn wie je bent.” En: “We zijn allemaal mensen met dezelfde mensenwensen. Een leven waarin je veilig en vrij bent om te zijn wie je bent, in een samenleving waarin je meetelt. Wie wil dat niet?”