Cultuur & Media
NOS

Unieke instrumenten vormen eerbetoon aan Curaçaose verzetsstrijder Tula

foto: Erno Eskensfoto: Erno Eskens
  1. Nieuwschevron right
  2. Unieke instrumenten vormen eerbetoon aan Curaçaose verzetsstrijder Tula

Komend weekend wordt er in Amsterdam een speciaal Tula herdenkingsconcert gehouden. Het is bedoeld als als eerbetoon aan de Curaçaose verzetsstrijder Tula, die in 1795 de grootste opstand van tot slaafgemaakten in het Caribisch deel van het Koninkrijk leidde. Vernon Chatlein, speelt zelf op die avond en heeft de muziek samengesteld.

Herdenkingsconcert als eerbetoon voor de verzetsstrijder Tula

Video niet beschikbaar

Tijdens het concert wordt er ook veel gebruik gemaakt van traditionele instrumenten. Een voorbeeld is de benta. "hierbij is je mond de klankkast", aldus Chatlein.

Unieke muziek

De benta wordt ook wel een mondboog genoemd. Dit komt omdat het een beetje op een mond lijkt. Met een stok die je dicht bij je mond houdt maak je dan de klanken. Het instrument kan je ook zelf maken, zo heeft ook Chatlein dat gedaan: "In 2019 en 2020 was ik op Curaçao naar een speciale muzieksoort, zumbi, waar dit het hoofdinstrument van is. Deze muziekstijl heeft zijn hoogtijdagen gehad net na de afschaffing van de slavernij."

De naam zumbi lijkt op zombi. Iets dat je ook wel terug hoort in de klanken. "Je hoort het met flarden komen, als de wind en dan gaat het weer weg." Wil je in aanraking komen met zo'n specifieke stijl dan is het volgens Chatlein belangrijk dat je goed onderzoek doet en de juiste mensen leert kennen.

Slavernij

Dit instrument en deze stijl past zo goed bij de herdenking omdat het ook teruggaat naar de Afrikanen, stelt Chatlein. "Alles wat hierbij hoort komt eigenlijk direct uit de slavernijtijd. De liederen die erbij gezongen worden zijn ook echte werkliederen." Het vertelt dus speciale gebeurtenissen, die je ook als metafoor kan zien.

Tula herdenking

Ster advertentie
Ster advertentie