Bij hoeveel boeken spreek je van een persoonlijke bibliotheek?
- Nieuws
- Bij hoeveel boeken spreek je van een persoonlijke bibliotheek?
Boekenwurmen verslinden literatuur en moeten die stapels gevuld met tekst ergens zien onder te brengen. Maar wat scheidt de liefhebber van de professional? En bij welke hoeveelheid boeken mag je spreken van een (privé-)bibliotheek? Wilma van Wezenbeek, directeur van de Nationale Bibliotheek, verklaart bij Spraakmakers wat er in de kleine lettertjes staat.
Video niet beschikbaar
Menig literatuurliefhebber droomt van een eigen bibliotheek. Maar wanneer verandert een verzameling boeken in een ware bieb? "Daar zijn niet echt expliciete regels voor", valt Wezenbeek met de deur in huis. Zo hebben sommige mensen 'mini-biebs' in hun voortuin en café's hebben nog weleens een kist met boeken. "Een bibliotheek is veel meer dan de plek waar je boeken kunt lenen."
Volwaardig
Wanneer iemand thuis veel boeken heeft, wordt dat een particuliere bibliotheek genoemd, zegt Wezenbeek. Maar volgens de directeur van de Nationale Bibliotheek moeten we het vooral hebben over een "volwaardige" bibliotheek. "Een bibliotheek is er ook voor persoonlijke ontwikkeling, om wat te doen aan laaggeletterdheid, mensen te helpen lezen, hulp te krijgen bij alles wat tegenwoordig digitaal soms best ingewikkeld is. Een leven lang leren."
Bewaarplaats
Het woord bibliotheek komt uit het Grieks. Biblion betekent boek en theken betekent bewaarplaats. "Wat je bewaart, wil je ook zoveel mogelijk delen met je publiek", voegt Wezenbeek toe. En dat doet de Nationale Bibliotheek ook. In totaal hebben ze meer dan 7 miljoen boeken. "Dat is 121 kilometer aan boeken", zegt Wezenbeek. "Dat is van Den Haag naar Arnhem."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!