Cultuur & Media
KRO-NCRV

Politiek schrijftalent gezocht voor de Marc Chavannesprijs

foto: De Marc Chavannesprijs
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek schrijftalent gezocht voor de Marc Chavannesprijs

Ter nagedachtenis aan politiek journalist Marc Chavannes is de Marc Chavannesprijs opgezet, een samenwerking tussen Spraakmakers, De Correspondent en NRC. Vanaf 10 mei start de wedstrijd voor politiek schrijftalent.

Schrijvers tot en met 35 jaar kunnen een artikel van 1500 woorden indienen, waarin antwoord wordt gegeven op de vraag: hoe komen we tot een politiek die werkt? Het ingezonden artikel moet aansluiten op de politieke ontwikkelingen van nu en diepgravend, goed onderbouwd en uitmuntend geschreven zijn. Het stuk kan politiek in de breedste zin analyseren: regionaal, provinciaal, nationaal en internationaal.

Inschrijven

De winnaar van de Marc Chavannesprijs krijgt vijfduizend euro aan prijzengeld. Diens artikel zal worden gepubliceerd op De Correspondent en in NRC. Daarnaast wordt de winnaar uitgenodigd voor een gesprek in het radioprogramma Spraakmakers. Begin september wordt de shortlist van 5 kandidaten gepubliceerd. Op 20 september, de geboortedag van Marc Chavannes, wordt de winnaar bekendgemaakt. Inschrijven kan viadeze link. Inschrijven kan tot 1 juli.

Jury

De jury bestaat uit Herman Tjeenk Willink (politiek geweten en vriend van Marc Chavannes), Lotfi el Hamidi (chef opinie NRC), Lamyae Aharouay (redacteur politiek NRC), Roos Abelman (presentator Spraakmakers) en Maaike Goslinga (adjunct-hoofdredacteur De Correspondent).

Marc Chavannes (1946-2024) was politiek correspondent bij De Correspondent, schreef voor NRC vanuit Amerika, Groot-Brittanniƫ, Frankrijk en Den Haag, won tweemaal de Anne Vondelingprijs en stond bekend om zijn nieuwsgierige en intelligente politieke analyses.

Ster advertentie
Ster advertentie