Waarom abonnees van The Washington Post massaal hun lidmaatschap opzeggen: 'Krant is te neutraal'
- Nieuws
- Waarom abonnees van The Washington Post massaal hun lidmaatschap opzeggen: 'Krant is te neutraal'
Een van de invloedrijkste kranten van de Verenigde Staten, The Washington Post, spreekt voor het eerst sinds 1976 geen voorkeur uit voor een presidentskandidaat. Abonnees zeggen massaal hun lidmaatschap op en columnisten dienen hun ontslag in. Waarom maakt dit zoveel los? “Dit zorgt voor heel veel wantrouwen”, zegt Amerikadeskundige Kirsten Verdel in Dit is de Dag (EO).
Video niet beschikbaar
Techmiljardair Jeff Bezos is de eigenaar van de krant en zegt dat de beslissing is genomen om de geloofwaardigheid van nieuwsmedia te verbeteren. Dat de krant normaal gesproken zo duidelijk zijn politieke kleur bekent, is vreemd, zegt Verdel. “Maar kranten doen dit al vele decennia en The Washington Post dus ook. En je merkt dat het vertrouwen van abonnees door deze actie in een klap is weggevaagd.”
Dat het besluit voor zoveel onrust zorgt, heeft verschillende redenen, stelt Verdel. “De timing is heel bizar, een week voor de verkiezingen. Daarnaast lag de tekst waarin stond welke kandidaat ze zouden steunen al klaar, maar die is door Bezos op het allerlaatste moment geweigerd.” De met name Democratische achterban verwacht volgens Verdel “juist nu, in een tijd waarin de democratie onder druk staat, een steunbetuiging voor een van de presidentskandidaten”. Een andere belangrijke reden voor wantrouwen is volgens haar dat Bezos in 2019, tijdens het presidentschap van Donald Trump, een deal met het Pentagon van tien miljard aan zijn neus voorbij zag gaan voor een van zijn bedrijven: “Dat was omdat hij Trump toen dwars had gezeten.”
Censuur?
“Bezos heeft het heel lang heel goed gedaan als kranteneigenaar en nu doet hij iets aparts”, zegt buitenlandredacteur bij De Telegraaf Tomasz Blom. De steunbetuiging voor een presidentskandidaat komt altijd van de opinieredactie en er zit “een Chinese muur” tussen die redactie en de andere redacties, aldus Blom. “De rest van de krant moet heel objectief zijn.” Dus het argument van Bezos dat het bij zou dragen aan de geloofwaardigheid van de krant, vindt hij “merkwaardig”.
In Amerika wordt volgens Verdel nu gezegd dat Bezos zijn macht als eigenaar misbruikt om “de autonomie van de redactie de nek om te draaien”. Daar zit voor de achterban van de krant het grootste probleem, zegt ze. “Want als de redactie hier niet over mag publiceren, bij welke andere onderwerpen wordt dat dan nog meer gedaan?”
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.