Cultuur & Media
EO

Hoe blijf je optimistisch te midden van al dat slechte nieuws? Erik Scherder geeft tips

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe blijf je optimistisch te midden van al dat slechte nieuws? Erik Scherder geeft tips

Veel jongeren zijn pessimistisch, blijkt uit onderzoek van EO-platform DIT en het Nederlands Dagblad. Hersenprofessor Erik Scherder vertelt in Dit is de dag hoe je optimistischer kunt worden. "In je eigen dag kun je kijken: wat maak ik er nou van vandaag?"

Scherder maakt voor de EO het televisieprogramma Erik Scherder en het nut van optimisme. Meepraten over dit onderwerp kan via deze link.

In gesprek met neuropsycholoog Erik Scherder: wat is het nut van optimisme?

Jongeren zijn pessimistisch

Nederlandse jongeren zijn een stuk pessimistischer dan 50-plussers. Twintiger Tom van Gelooven (25) herkent het bij zichzelf: "We hebben te maken met groeiende economische ongelijkheid. We leven in het zesde massa-extinctie event; veel diersoorten sterven uit. Er is oorlog", somt hij op. Hij stapt regelmatig met een zwaar gemoed in bed.

Leeftijdsgenoot Doeta Aartsma (26) is optimistischer. "Ik lees die dingen ook die Tom opnoemt, maar ik heb wel het idee dat het niet mijn dagelijkse gevoel beïnvloedt. Ik kan het wat beter loslaten", vertelt ze.

Tip 1: kijk naar je eigen aandeel

Scherder raadt pessimistische jongeren vooral aan om naar hun eigen aandeel te kijken. "Bij elk wereldprobleem kun je denken: wat kan ik bijdragen? Als je naar de klimaatcrisis kijkt, kun je denken wat je met de kachel doet, of met het vliegtuig. Dat kan je op persoonlijk gebied het gevoel geven dat jij in ieder geval jouw bijdrage hebt geleverd." Zo kijken kun je trainen, legt de hoogleraar neuropsychologie uit.

Tip 2: leg je telefoon soms weg

De generatie die pessimistisch is, is ook de eerste generatie die opgroeide met een telefoon. "Het klopt dat een mobieltje niet altijd even goed is voor je stemming, daar zijn veel onderzoeken naar gedaan", bevestigt Scherder. "Vroeger had je rustmomenten in je dag. Als ik met de trein ging, keek ik op het perron over het weiland totdat de trein kwam. Dan komen netwerken in je brein naar boven die zorgen voor nieuwe ideeën. Nu zijn die momenten gevuld met je mobieltje", zegt hij. Af en toe eens je telefoon wegleggen kan wonderen doen.

De serie Erik Scherder en het nut van optimisme wordt zaterdagavond uitgezonden bij de EO op NPO 2 om 20.35.

Ster advertentie
Ster advertentie