Mag je nog genieten van de nieuwste film van Roman Polanski?
- Nieuws
- Mag je nog genieten van de nieuwste film van Roman Polanski?
J'accuse, de nieuwe film van de omstreden regisseur Roman Polanski, is vanaf vandaag in Nederland te zien. De film zorgt al maanden voor reuring in de filmwereld. Want mag je nog genieten van Polanski's film terwijl je weet dat hij is veroordeeld voor verkrachting, maar al jaren op de vlucht is?
Journaliste Joyce Roodnat en filmregisseur Eddy Terstall bespreken in De Nieuws BV of ze de regisseur los kunnen zien van zijn privéleven.
Video niet beschikbaar
Joyce Roodnat en Eddy Terstall hebben beiden de film J'accuse al gezien. Lang getwijfeld of ze op play zouden klikken, hebben ze niet: "Nee, integendeel. Zodra er werd gezegd dat ik hem niet mocht zien, wilde ik hem perse zien. Zo is iedereen die van film houdt," legt Roodnat uit. Terstall beaamt dit: "Zo van; 'Abeltje druk niet op dat rode knopje'. Dan doe ik het juist."
Dreyfuss
De nieuwe film van Roman Polanski gaat over de Dreyfussaffaire, een antisemitisch schandaal dat grote gevolgen had voor de Franse politiek. In 1894 wordt de Joodse kapitein Alfred Dreyfuss ten onrechte schuldig gevonden aan spionage, waarna hij een levenslange gevangenisstraf moet uitzitten op Duivelseiland. Een andere kapitein verdiept zich in de zaak en ontdekt niet alleen dat Dreyfuss onschuldig is, maar ook dat de echte spion nog vrij rondloopt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Eddy Terstall is enthousiast over J'accuse: "Ik vond het een prachtige film. Omdat het zo'n iconisch moment is van antisemitisme en hoe dat werkte. Dat het totaal bon ton was. Het gaat ook om de morele tocht van de klokkenluiders, dat is ook vrij actueel." Volgens Roodnat laat de film ook de behoefte zien aan een zwart schaap: "Als je een iemand te pakken kan nemen en daarmee heel veel mensen tevreden kunt stellen, dan blijf je langer de baas."
Beschuldiging
Het waargebeurde verhaal gaat dus over over een Joodse man die onterecht beschuldigd wordt. In hoeverre wil Roman Polanksi met deze film iets zeggen over zijn eigen situatie? Terstall: "Dat is het ingewikkelde eraan. Polanski is geen Dreyfuss, hij is niet veroordeeld omdat hij Joods was. Hoewel hij de nadelen van het Joods-zijn gevoeld heeft. Hij heeft ondergedoken gezeten en zijn moeder is vermoord in Auschwitz. Maar daar gaat het nu niet om."
#Metoo
Roodnat heeft de #metoo beweging op de voet gevolgd en er veel over geschreven. Ook Roman Polanski werd in de nasleep daarvan beschuldigd. "Die ene verkrachtingszaak met het 13-jarige meisje in de jaren '70 is heel bekend geworden."
Roodnat: "Maar daarna kwamen er meer recentere beschuldigingen van grof misbruik, echt seksueel machtsmisbruik. Daar schrok ik wel van, dat vond ik heel akelig. Maar ik kon mij er toch niet toe zetten om Rosemary's Baby, een mooie film van Polanski, opeens geen goede film te vinden. Dat vind ik hypocriet, dat kan niet."
Ik wil persoonlijk geen afstand doen van Polanski's films.
Terstall vindt het een lastige afweging: "Kan je de films van Weinstein nog zien? Kan je nog naar de muziek van Michael Jackson luisteren? Ik denk dat je alles in zijn context moet zien. En die context is evident. Men ziet een prachtige film van Polanski, maar men weet ook wat er om hem heen hangt. Er zijn twee waarheden, en geen van beiden moet onderbelicht blijven."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Erkenning
Pragmatisch wil Roodnat haar houding niet noemen. "Er is een hele nare man, wellicht, en er zijn zijn hele mooie films. Hij heeft ze gemaakt, maar de kunstwerken staan op zichzelf. Dat is dus een erkenning van dat feit."
Dat een Franse actrice boos de zaal verliet toen Roman Polanski een César won voor beste regisseur, snapt Roodnat wel. "Ik begrijp haar. En als zij dat doet vind ik dat bijzonder, want zij had net zelf een prijs gekregen. Maar dan moeten wij dat niet demonstratief ook gaan doen. Want wie zijn wij?"
Dat gemoraliseer vanuit Hollywood, daar ben ik wel klaar mee.
Moraal
Eddy Terstall kan zich goed verplaatsen in komiek Ricky Gervais die bij de Golden Globes de aanwezigen vertelde dat hij niet zat te wachten op hun moraliserende praatjes: 'Get your award and fuck off'.
"In het systeem van Weinstein hebben veel acteurs gezwegen. Dat neem ik nu wel mee als ik naar Hollywoodfilms kijk die gaan over persvrijheid of allemaal gewetensvolle dingen gaan. Dan denk ik: Jullie hebben het systeem wel in stand gehouden. Je films: Ja. Maar dat gemoraliseer vanuit Hollywood, daar ben ik wel klaar mee," legt Eddy Terstall uit.
Thuisbioscoop
Als het gaat om J'accuse van Roman Polanski zeggen Joyce Roodnat en Eddy Terstall beiden volmondig: Lekker kijken! Roodnat: "En betreuren dat je hem niet in de bioscoop ziet. Je ziet hem nu als online gehuurde film, en niet in de bioscoop. Terwijl dit nou juist een film is die je op een heel groot scherm moet zien."