We hebben zeker een Nederlandse keuken
- Nieuws
- We hebben zeker een Nederlandse keuken
Van boerenkoolstamppot tot Zeeuwse bolus en van hachee tot een zelfgemaakte gevulde koek. We hebben heus een eigen keuken in Nederland. "En die is veel diverser dan wij in ons hoofd hebben. We doen er vaak een beetje schamper over. De keuken wordt gekenmerkt door relatieve eenvoud en tegelijk zijn er veel invloeden van buitenaf", vertelt culinair journalist Janneke Vreugdenhil in Mangiare!
Mangiare! Over De Bijbel van de Nederlandse keuken en saus bij vis - Mangiare!
Eenvoud
"Relatief eenvoudige kost en tegelijkertijd zijn er veel invloeden van buitenaf", omschrijft Janneke de Nederlandse kost. "We zijn altijd heel erg open geweest in het accepteren van eten van buiten. We zijn dus absoluut niet navelstaarderig. We hebben als klein landje goed om ons heen gekeken wat waar voor lekkers te halen valt. En als het ons beviel hebben we het direct geadopteerd. In die zin is het een veel eclectischer keuken.
Het is een heel eclectische keuken
Die eenvoud van onze gerechten is relatief, wat niet inhoudt dat de gerechten een flauwe hap zijn. "Zeker niet. Nu het is wel zo dat er gerechten zijn die ingetogen gekruid zijn, een blaadje laurier, wat zout en peper. Maar dat wil niet zeggen dat er weinig smaak aan zit. En ook niet dat er niet ook heel veel spannend gekruide gerechten bestaan. Denk alleen maar aan komijnekaas of speculaas."
Koriander sinds de Romeinen
"En we hebben natuurlijk ook armoedige periodes gekend. Van de boeken van Jacques Meerman weet ik dat we vroeger in Nederland heel rijk aten, als je kijkt bijvoorbeeld naar wat er op die buitenplaatsen allemaal werd voorgeschoteld. Maar ook dat we al sinds de Romeinen koriander hadden, ook al eten we die verse koriander pas weer een jaar of 30, het zaad zat altijd al in de speculaaskruiden bijvoorbeeld."
Klassiekers
Uiteraard de stamppot. Hete bliksem met gebakken bloedworst, een gerecht van deze tijd van het jaar. "En patatje oorlog is een typisch Nederlandse manier van friet eten. De combinatie met mayonaise en dan ook nog satésaus erbij, is uniek."
De lunchcultuur laat echt nog wel ruimte voor verbetering.
Griesmeelpudding met bessensapsaus. Een stevige pudding met een fris laagje bessensaus; jeugdsentiment. "Iconisch. Ik heb het gerecht echt herontdekt. Nederland kent best veel puddingen. Ik had wel een heel boek over pudding kunnen maken."
En dan nog een ode aan de gevulde eieren. Een hapje waar vaak lacherig over wordt gedaan, maar zet een schaal gevulde eieren op een feestje en je zult zien, in no time is de schaal leeg. "Mensen vinden dat dus nog steeds erg lekker. Het is vaak een traditie: een oma die het altijd maakt met kerst of een ooms verjaardag waar ze altijd geserveerd worden."