Binnenland
MAX

Influencers claimen dat rauwe melk gezonder is: klopt dat? 'Stompzinnig en gevaarlijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Influencers claimen dat rauwe melk gezonder is: klopt dat? 'Stompzinnig en gevaarlijk'

Steeds meer influencers raden rauwe melk aan als superfood. Volgens wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack, ook wel bekend als de Sjamadriaan, is dit echter niet zonder gevaar. "Ik zie online dat mensen hun volgers adviseren om rauwe melk te drinken, en dat is eigenlijk even stompzinnig als gevaarlijk", stelt hij in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Wat is rauwe melk?

Rauwe melk komt direct van de boer, zonder dat deze gepasteuriseerd is. Tijdens het pasteurisatieproces wordt melk verhit om schadelijke bacteriën te doden, maar volgens influencers vernietigt dit ook nuttige stoffen. Adriaan legt uit: "Ze beweren dat het pasteuriseren alle goede bacteriën en vitamines doodt, en dat je die alleen in rauwe melk kunt vinden."

Niet gezonder en zelfs gevaarlijk

"Dat klopt simpelweg niet", zegt Adriaan. "Uit onderzoek blijkt dat er nauwelijks verschil is tussen de voedingsstoffen in rauwe en gepasteuriseerde melk." Hij voegt daaraan toe dat eventuele gezondheidsvoordelen van rauwe melk minimaal zijn en zeker niet opwegen tegen de risico's: "Listeria, campylobacter, salmonella – die bacteriën kunnen allemaal in rauwe melk zitten en maken mensen ziek. In de VS en Europa zijn er tientallen uitbraken geweest door het drinken van rauwe melk."

Quote

Influencers hier kopiëren trends die ze in Amerika zien

Adriaan ter Braack, wetenschapsjournalist

Kinderen extra kwetsbaar

Het grootste probleem, volgens Adriaan, is dat influencers rauwe melk zonder waarschuwing promoten. "Wat echt zorgwekkend is, is dat sommige influencers rauwe melk zelfs aan hun kinderen geven. Kinderen hebben een minder sterk immuunsysteem, dus ze lopen veel meer risico om ernstig ziek te worden", waarschuwt hij. De trend lijkt overgewaaid uit de Verenigde Staten. "Influencers hier kopiëren wat ze daar zien", vertelt Adriaan. "Ze zijn zelden origineel en doen vaak wat hun Amerikaanse tegenhangers doen. Maar het slaat nergens op en is ronduit gevaarlijk advies."

Adriaan merkt op dat mensen die rauwe melk promoten vaak ook kunstvoeding bekritiseren. "Ze zeggen dat kunstvoeding geen echte voeding is", zegt hij. "Maar als je om wat voor reden dan ook geen borstvoeding kunt geven, dan is kunstvoeding een prachtig product. Het geeft vrouwen ook vrijheid."

Wetenschappelijk onderbouwd

Adriaan krijgt regelmatig boze reacties op zijn uitspraken, maar hij blijft achter zijn boodschap staan. "Wat ik zeg is wetenschappelijk onderbouwd", benadrukt hij. "Het Voedingscentrum staat ook achter deze feiten, dus mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat ik onjuiste informatie verspreid."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie