Cultuur & Media
NTR

Journalist Natascha van Weezel: 'Sinds corona zijn de online reacties grimmiger en antisemitischer van aard'

foto: Natascha van Weezel en Anet Bleich
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalist Natascha van Weezel: 'Sinds corona zijn de online reacties grimmiger en antisemitischer van aard'

Samen met man en vader Max van Weezel vormden Anet Bleich en Natascha van Weezel een journalistengezin. Na de dood van Max werden de vrouwen door het politieke perscentrum Nieuwspoort gevraagd om de relatie tussen media, politiek en lobby te onderzoeken. Het resulteerde in het boek ‘De Houdgreep’, waarvoor ze drie maanden op het Binnenhof rondliepen. "Ik maakte me al een tijdje zorgen over de rechtse politieke partijen die bloeiden als geweldige palmbomen", zegt Anet Bleich in Kunststof.

Anet Bleich en Natascha van Weezel, journalisten - Kunststof

Een journalistengezin

Moeder Anet Bleich en dochter Natascha van Weezel kennen het politieke perscentrum Nieuwspoort van binnenuit. In het boek ‘De Houdgreep’ vertrok Bleich vanuit het standpunt dat rechts-populistische politici door de media geweerd mogen worden, terwijl van Weezel op haar beurt geen links-activistisch geluid wilde laten horen. De twee vrouwen kropen naar elkaar, om op een middenweg uit te komen.

Bleich: "Ik maakte me al een tijdje zorgen over de rechtse politieke partijen die bloeiden als geweldige palmbomen. We werden gevraagd vlak nadat Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij was geworden. Het hele medialandschap lag op haar rug." Ze mochten zelf een onderwerp kiezen voor het boek. "Dit onderwerp kwam meteen in mij op."

'We moeten grensoverschrijdend gedrag keihard benoemen'

Over de omgang van de media met rechts-populistische politieke partijen houden de twee er een andere opvatting op na. "Als iemand uitgesproken racistische opmerkingen maakt, is een cordon sanitaire bespreekbaar", vindt Bleich. Van Weezel: “Ik vind negeren nooit een goed idee. We moeten grensoverschrijdend gedrag keihard benoemen.” Bleich: “Misschien is de jongere generatie meer gewend geraakt aan extreme uitingen, maar uiteindelijk ben ik er natuurlijk ook reuze aan gewend geraakt.”

Het grimmige publieke debat

Hoe staat het er eigenlijk voor met de journalistiek? Bleich: “De situatie van journalisten nu is niet meer vergelijkbaar met die van een jaar of vijf geleden. Frits Wester heeft een rechtszaak aan moeten spannen tegen een complotdenker die hem belaagde. Simone Weimans kreeg bagger over zich heen nadat ze Thierry Baudet had geïnterviewd in Met het Oog op Morgen en Natascha zelf heeft ook het nodige mogen beleven afgelopen jaar.”

Van Weezel: “Sinds corona zijn de online reacties grimmiger en antisemitischer van aard dan daarvoor, maar sinds ik journalist ben krijg ik het over me heen. Ik denk dat veel journalisten van mijn generatie denken ‘als ik hierover schrijf, krijg ik heftige reacties’. Je leert er tegen kunnen. Mijn moeder heeft gelijk als ze tegen me zegt dat ik me niet alleen op de negatieve reacties moet focussen. Er zijn meer mensen die blij zijn met wat ik schrijf, die achter me staan.”

Coronacrisis en de holocaust

De vergelijking van de coronacrisis met de holocaust vinden beide vrouwen onbegrijpelijk. Van Weezel: “Ik weet nog dat ik zulke vergelijkingen een jaar geleden voor het eerst las en moest lachen. Nu is het een fenomeen geworden. Hoe durf je jouw leed als gevolg van je eigen keuze om je niet te laten vaccineren te vergelijken met de Jodenvervolging?”

Bleich: “Mijn ouders namen de beslissingen om Nederland te ontvluchten naar veilig gebied op het moment dat bekend werd dat ze de Jodenster moesten dragen. Daarmee waren ze hun leven op den duur niet zeker. Dat mensen nu met een Jodenster gaan lopen, omdat ze een café of restaurant niet in mogen. Het is een heel ander level dan wat de Jodenster heeft betekend. Dat het besef daarvan is verdwenen, vind ik heel verdrietig.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie