Cultuur & Media
KRO-NCRV

Eva Cleven onderzoekt adoptie-achtergrond in nieuwe podcast: 'Gevoel alsof je niet compleet bent'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eva Cleven onderzoekt adoptie-achtergrond in nieuwe podcast: 'Gevoel alsof je niet compleet bent'

Het leven starten door van je biologische familie afscheid te nemen, om vervolgens opgenomen te worden in een nieuw gezin is voor geadopteerden ook in hun latere leven nog heel lastig. Presentatrice Eva Cleven en radiomaker Sharid Alles maakten het mee en onderzochten deze gevoelens voor de podcast Zwart Gat. "Ik krijg vaak te maken met hele oprechte interesse waar ik helemaal niet op zit te wachten", zegt Cleven bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Cleven en Alles konden toen ze elkaar ontmoetten bij elkaar aflezen dat ze allebei geadopteerd zijn. Niet alleen door hun (achter)namen, maar vooral ook hoe ze beiden spraken en hun doen en laten.

Nederlandse wereld

"Als je Surinaams, Marokkaans of Turks bent en je groeit op in Nederland, dan spreek je vaak in je tuin nog de taal die je ouders ook spreken. Je eet het eten wat in die cultuur wordt gegeten, je krijgt culturele gebruiken mee", legt Alles uit. Dat geldt voor zowel Cleven als Alles niet. "Je komt helemaal in een Nederlandse wereld terecht", zegt Alles, die in India geboren is.

Oprechte interesse

Uiteindelijk besloten de twee om samen een podcast te maken. De presentatrices hebben "begrip" voor elkaar, maar snappen ook de "nuances" van geadopteerd zijn, zegt Cleven. Dat in tegenstelling tot haar ervaring met vele anderen. "Ik krijg vaak te maken met heel oprechte interesse waar ik helemaal niet op zit te wachten."

'Niet compleet'

Cleven en Alles besloten de podcast Zwart Gat te maken. De titel is een referentie naar een gevoel die beide presentatrices hebben overgehouden aan geadopteerd zijn. "Het is eigenlijk het gevoel dat je niet compleet bent, dat er iets mist, dat je niet helemaal klopt. Iets waar je niet bij kan en het kan ook wel verdriet betekenen."

Adoptiesprookje

In de podcast worden zeven geadopteerden geïnterviewd, die bijna allemaal hetzelfde gevoel ervaren als Cleven en Alles. En dat terwijl de meeste mensen geloven in het "adoptiesprookje", denkt Alles. "Je redt een kind uit een kansarme situatie en die maak je helemaal Nederlands en die groeit hier op en die heeft een mooier leven", omschrijft Alles dat sprookje.

Quote

"Het lijkt wel alsof je leven begint als je hier in Nederland geadopteerd wordt. Maar er zit nog iets voor"

Voorafgaand

Slechts "een deel daarvan" is waar, zegt Alles. "We zijn ook allemaal weggehaald bij onze biologische ouders en hoe dat is gegaan en onder welke omstandigheden maakt niet eens heel veel uit", zegt de presentatrice. Alles heeft zelf vier maanden in een kindertehuis gezeten voor ze geadopteerd werd. Daar werd ze slecht verzorgd. "Dat heeft invloed gehad op mij als mens en nog steeds."

Perspectief

"Het lijkt wel alsof je leven begint als je hier in Nederland geadopteerd wordt. Maar er zit nog iets voor", vat Cleven het samen. Met de podcast Zwart Gat willen de presentatrices een perspectief bieden en narratief toevoegen aan alles wat men weet over adoptie. "De emotionele gevolgen die adoptie heeft in het leven van geadopteerden, ik denk niet dat veel mensen dat weten als ze niet geadopteerden in hun leven hebben die dat met ze willen delen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie