Cultuur & Media
NOSNTR

'Ver van Hier' belicht de schaduwzijde van buitenlandse adoptie

foto: Stephan Stephan Achterberg, bureau Vanlennepfoto: Stephan Stephan Achterberg, bureau Vanlennep
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ver van Hier' belicht de schaduwzijde van buitenlandse adoptie

Deze week staat Rotterdam in het teken van de complexe realiteit achter buitenlandse adoptie, met een speciaal cultuurpodium, Ver van Hier, dat ruimte biedt aan verhalen over verlies, identiteit en rouw. Dit podium, geïnitieerd na het besluit van het demissionaire kabinet om te stoppen met adopties uit het buitenland vanwege talloze misstanden, roept vragen op over de noden van mensen die al als geadopteerden in Nederland zijn. Verslaggever Beau Heimensen sprak met artiesten die hun verhaal delen tijdens de voorstelling.

Video niet beschikbaar

Een van de artiesten, een zangeres die haar familie in Colombia vond na elf jaar zoeken, vertelt over de diepe rouw en het langdurige gemis. "Het is niet vanzelfsprekend om familie om je heen te hebben, laat staan van je eigen vlees en bloed", zegt ze. Die elf jaar waren, ondanks de vondst van familieleden, een emotioneel zware periode. Haar verhaal raakt aan de ervaringen van veel geadopteerden die hun biologische familie soms nooit vinden of met onvolledige, zelfs onjuiste, informatie blijven zitten.

Artistieke verwerking van verlies

Een van de opvallende optredens is van spoken word-artiest Marcos Valster da Costa Ferreira, zelf geadopteerd uit Brazilië. "Ik voel me gered", zegt hij, maar tegelijk wijst hij op de complexiteit van adoptie vanuit voormalige kolonies. "Er heerst een soort arrogantie in het Westen, alsof het hier beter zou zijn. Maar veel van de problemen hebben wij zelf gecreëerd." Zijn teksten, die aanhaken bij het slavernijverleden, confronteren het publiek met de ongelijkwaardige machtsverhoudingen die nog steeds invloed hebben op adoptiepraktijken.

Oproep voor juridische en emotionele ondersteuning

De verhalen worden muzikaal en poëtisch verteld, onder leiding van Joon Hee Blikman, die de artistieke leiding en organisatie van Ver van Hier op zich nam. Blikman hoopt dat het evenement bewustwording creëert over wat geadopteerden echt nodig hebben, zoals juridische mogelijkheden om hun naam terug te krijgen en betere zorgvoorzieningen. "Excuses zijn belangrijk, maar als er niets verandert, blijft het een hol gebaar", stelt ze. Veel geadopteerden voelen de noodzaak van structurele aanpassingen die hun welzijn in Nederland bevorderen en hopen dat deze stemmen nu gehoord worden.

Met Ver van Hier biedt Rotterdam deze week een podium aan hen die lange tijd ongehoord bleven, in de hoop dat hun verhalen leiden tot betekenisvolle veranderingen voor geadopteerden in Nederland.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie