De culinaire tradities tijdens de ramadan: wat houdt de iftar in?
- Nieuws
- De culinaire tradities tijdens de ramadan: wat houdt de iftar in?
De stand van de maan bepaalt de start van de ramadan. De nieuwe maan vormt het startschot voor de islamitische vastenmaand en wordt dit jaar rond dinsdag 13 april verwacht. Mangiare! bespreekt de culinaire rituelen en gerechten.
Mangiare! Over de Ramadan en First Plates - Mangiare!
Tijdens de ramadan onthouden deelnemers zich tussen de schemer voor zonsopkomst en zonsondergang van eten, drinken, roken en vrijen. Dit doen ze tijdens de ramadan alleen na zonsondergang. 's Ochtends vroeg en 's avonds laat na zonsondergang wordt er gegeten. De ochtendmaaltijd wordt shor, suhoor of suhur genoemd, de maaltijd na het vasten heet iftar.
Iftar
Eduard Cousin correspondent in Caïro, Egypte, vertelt dat het ritme van de stad tijdens de ramadan verandert. "Caïro is normaal gesproken een echte 24/7 stad, een heel heftige plek waar alles altijd maar door lijkt te gaan. Maar in de ramadan is het overdag echt rustig, de stad zinkt in een ander tempo en dat culmineert in het laatste half uur voor zonsondergang en het uur erna. Dan zit gewoon echt iedereen te eten."
"Daarna gaat het leven door tot diep in de nacht. En dat leven speelt zich deels buiten de deur af, maar de iftar wordt wel meestal in huiselijke kring gegeten. De suhur is eigenlijk de maaltijd die veel mensen juist graag buiten de deur nemen. In die restaurantjes is het dan echt stampend vol."
De iftar is dus echt een thuisaangelegenheid en dat zijn uitgebreide maaltijden. Eduard: "Alles komt op tafel: eend, kip, vlees, alle groentegerechten uit de Egyptische keuken zoals: mashi (gevulde groente), molochia soep, en gevulde wijnbladeren."
Maankalender
De ramadan duurt een maand als je rekent met de maankalender. Die maanden duren iets korter dan als je rekent via de zonnekalender zoals gebruikelijk is. Een maan-maand duurt 28/29 dagen. "Dat duurt natuurlijk lang, maar iedere avond heb je die iftar", zegt Eduard. "En het is ook een heel sociale tijd waarin je veel vrienden en familie opzoekt."
"In Nederland begint de iftar de afgelopen jaren steevast veel later dan in het Midden-Oosten", vertelt culinair journalist Hassnae Bouazza, "dat vanwege de ligging een veel eerdere zonsondergang kent. Maar de ramadan verplaatst zich in de tijd en valt steeds eerder, dus op een gegeven moment wordt het een makkie, want dan valt hij middenin de winter."
Zoetigheden tijdens de ramadan
Zoetigheid hoort ook heel erg bij de ramadan. "Er is wel een verschil tussen de iftar-zoetigheid, die je dagelijks eet bij de maaltijd aan het eind van de dag en de zoetigheid die je eet bij het Suikerfeest aan het einde van de hele ramadan", legt Hassnae uit. "Aan het eind van de dag eet je vaak echt die in honing gedrenkte zoetigheid zoals brewat en shebekkia. Aan het eind van de ramadan, bij het Suikerfeest, eet je meer koekjes in allerlei vormen en mooi versierd, met pistache bijvoorbeeld."
Radio Mangiare!
Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.