Hoe worden de maximumsnelheden op wegen bepaald?
- Nieuws
- Hoe worden de maximumsnelheden op wegen bepaald?
Waar je ook met je auto rijdt, aan de lappendeken der snelheidsbeperkingen ontkom je niet. Of het nou 30, 50, 60 of 80 kilometer per uur is, er is eigenlijk altijd wel een maximumsnelheid te ontdekken. Maar hoe wordt dat bepaald? Marco van Burgstede, verkeersdeskundige bij kennisplatform CROW, scheurt door de materie bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De Tweede Kamer bepaalt in de Wegenverkeerswet hoe snel er überhaupt gereden mag worden in Nederland. Daarnaast staan er "allerlei regeltjes" in die wet die bepalen welke borden waar neergezet mogen worden. "Maar uiteindelijk moet een wegbeheerder, dat is een provincie of een gemeente, bepalen hoe je die borden neerzet en waar je ze neerzet en wat daaronder zit", licht van Van Burgstede toe.
Bebouwde kom
Waar veel automobilisten van opkijken, is hoe vaak er gewisseld wordt van maximumsnelheid op bepaalde wegen. Hoe hard je mag rijden, is afhankelijk van het type wegdek. "Binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom heb je de standaardsnelheden 80 en 50 landelijk bepaald", verduidelijkt Van Burgstede.
Oversteekplaatsen
Maar het kan weleens zijn dat een wegontwerper "niet helemaal uitkomt omdat er een oversteekplaats is of een bocht wat krapper is, omdat er bijvoorbeeld natuur en wild moet kunnen oversteken", zegt de verkeersdeskundige.
Zo min mogelijk borden
"Je wil niet te veel wisselen. De wet zegt ook: je moet zo weinig mogelijk verschillende borden neerzetten", gaat Van Burgstede verder. Wanneer die wisselingen er wel zijn, moet de ontwerper dat goed kunnen verantwoorden. Ben je het er als automobilist niet mee eens? "Je kunt er bezwaar tegen maken", vertelt de verkeersdeskundige.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!