'De Oost gaat over een oorlog die heel lang geen oorlog werd genoemd'
- Nieuws
- 'De Oost gaat over een oorlog die heel lang geen oorlog werd genoemd'
Nog voordat de Nederlandse speelfilm De Oost in première is gegaan, klinkt er al kritiek. "Er wordt een eenzijdig beeld geschetst van het optreden van de veteranen", zegt de voorzitter van het Veteranen Platform Hein Scheffer.
Het verhaal van de film gaat over de gewelddadige periode na de Japanse capitulatie in 1945, toen Nederland oorlog voerde tegen Indonesische nationalisten en bendes die het voorzien hadden op Nederlandse militairen en personen die ze met het koloniale Nederland associeerden.
Video niet beschikbaar
Geweld, drank en seksisme
Scheffer heeft de film al gezien en vindt dat de negatieve punten overheersen. Er ligt volgens hem te veel nadruk op 'geweld, seksisme, drank en vechtpartijen'.
Producent Sander Verdonk begrijpt de kritiek van de veteranen, maar is het niet eens met Scheffer. "We maken een keuze, we kunnen niet het hele conflict in één film brengen. In onze optiek valt het mee. De film bevat zeker expliciet geweld, maar dat betekent niet dat het niet gebeurd is."
Verdonk heeft de film aan veel mensen laten zien en vooraf gesprekken gevoerd met veteranen en overlevenden van de oorlog. Hij noemt het bewust oorlog. "Het is een oorlog die heel lang geen oorlog werd genoemd. Bij mij op de middelbare school sprak men nog van politionele acties."
Disclaimer
Historicus Stef Scagliola benadrukt dat romans en films bij voorbaat al geen waarachtig en representatief beeld geven van de werkelijkheid. "Ik kan me heel goed voorstellen dat het ongenuanceerd overkomt voor iemand die daar zelf geweest is. Maar het is een genre, een film, en dan maak je bepaalde keuzes." Verdonk beaamt dit: "De film is een artistieke interpretatie van historische feiten."
Scagliola is wel voorstander om de disclaimer van de film, die nu aan het eind is te zien, naar voren te halen in iets grotere letters. "Ik moest mijn leesbril opzetten voor die disclaimer. Dan was die hele rechtszaak misschien niet nodig geweest."
Hiermee doelt Scagliola op het kort geding dat de Federatie Indische Nederlanders heeft aangespannen tegen de makers van de speelfilm. Ze eisen dat er een disclaimer wordt geplaatst die het fictieve karakter van de film benadrukt. De uitspraak is dinsdag 11 mei.
De film De Oost is vanaf 13 mei te zien op streamingdienst Amazon Prime en later ook in de bioscopen.
Is kritiek op speelfilm De Oost terecht?