Cultuur & Media
NOS

Lisa Konno over haar Japanse roots: 'Ik ben blij met die dualiteit'

foto: Uit film 'Nobu' door Lisa Konno en Sarah Blokfoto: Uit film 'Nobu' door Lisa Konno en Sarah Blok
  1. Nieuwschevron right
  2. Lisa Konno over haar Japanse roots: 'Ik ben blij met die dualiteit'

Japanse roots zijn voor mensen die half Japans zijn heel belangrijk. Verweven met de Nederlandse roots, zijn zij eigenlijk precies de mengelmoes waarover het gaat in 'Japan van jou, Japan van Mai': de kruisbestuiving van die twee culturen. Regisseur en modeontwerpster Lisa Konno is half Japans en dat zie je terug in haar werk.

Lisa Konno en Mai Verbij over de kruisbestuiving tussen Nederlandse en Japanse cultuur

In zomervakanties ging regisseur en modeontwerpster Lisa Konno naar haar familie in Japan. "Dan krijg je veel van de cultuur mee", vertelt Konno. "En mijn vader is ook in een soort Japanse bubbel in Nederland. Dat is misschien wel iets dat algemeen met migratie te maken heeft, dat als je ergens weggaat, je de cultuur van waar je vandaan komt gaat idealiseren. Dat je het als veilig ziet, en dat ook versterkend werkt."

Gulheid en volharden

De Japanse cultuur is er dus met de paplepel in gegoten bij Konno. "Het is zo belangrijk om niet gierig te zijn in Japan", vertelt Konno, dus de gulheid van de Japanner, die herkent ze in zichzelf. "En het volhardend zijn, doorzetten. Dat is iets waar mijn vader op volhardde."

Japan van jou, Japan van Mai

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Maar Japan, daar komen we niet in. Dus haalt NPO Radio 1 een beetje Japan naar Nederland. De twee landen kennen namelijk een eeuwenoude sterke band. Een band die zeker zijn dieptepunten heeft gekend, maar altijd stand heeft gehouden.

Verslaggever Mai Verbij onderzoekt de kruisbestuiving tussen de Nederlandse en Japanse cultuur. Daarvoor spreekt ze met verschillende experts, gaat ze langs op bijzondere locaties en laat ze zien hoe de landen met elkaar verbonden zijn.

Modefilm Nobu

In de korte film Nobu zijn de Japanse invloeden overduidelijk aanwezig. De film van Lisa Konno gaat over haar vader als migrant in Nederland, "en het is ook een persoonlijk portret tussen hem en mij, zijn dochter. Het is een modefilm dus in de film draagt hij een collectie die is geïnspireerd op zijn culturele identiteit en zijn levensloop." In de modefilm wordt dus het verhaal van Konno's vader versterkt door de kledinglijn.

"Ik wilde iets doen over integratie en ik wilde een portret maken van iemand die op een best wel eigenzinnige manier geïntegreerd is in Nederland. En, de Japanse cultuur leek mij een minder gerepresenteerde cultuur in het migratieverhaal, terwijl het best wel interessant is dat mijn vader bijvoorbeeld aan allerlei standaarden waarvan je zou kunnen zeggen, dan ben je goed geïntegreerd, niet voldoet."

"Hij spreekt de taal, leeft niet in een Japanse bubbel en volgens de Japanse cultuur. Maar toch wordt hij met open armen ontvangen. Dat is een stereotypering die bestaat rondom Japanse mannen in Nederland, dat ze geen bedreiging vormen voor Nederlanders, zoals sommige andere culturen wel gezien worden. Dat is ook een belangrijk verschil."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blij met dualiteit

Volgens Konno kan het voor mensen die iets bi-cultureels in zich hebben, in hun voordeel werken, "omdat je ziet hoe twee verschillende culturen leven. Je kunt daardoor misschien flexibeler zijn en meer inleven in een heel ander pakket van normen en waarden en makkelijker switchen tussen verschillende groepen mensen. Ik ben wel blij met die dualiteit. Ik ben blij dat ik dat heb meegekregen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie