Cultuur & Media
AVROTROS

Slechts 1 op de 5 ouders begeleidt kind bij mediagebruik: 'Het is elke dag nodig'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Slechts 1 op de 5 ouders begeleidt kind bij mediagebruik: 'Het is elke dag nodig'

Veel ouders twijfelen eraan of hun kinderen wel goed met social media om kunnen gaan. Toch doen zij in de praktijk nauwelijks iets aan begeleiding van hun kroost op dit gebied. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek naar mediagebruik onder kinderen tussen de 7 en 12 jaar.

Video niet beschikbaar

Peter Nikken is bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, lector Jeugd & Media aan de Hogeschool Windesheim en betrokken bij dit onderzoek. Hij vertelt dat kinderen al op heel jonge leeftijd allerlei apparaten gebruiken. Zo’n drie uur per dag zijn zij bezig met video on demand, YouTube, TikTok en gamen.

Alleen van een afstandje

De begeleiding van ouders bestaat eigenlijk alleen uit het toepassen van supervisie, dus het van een afstandje in de gaten proberen te houden wat je kind op die kleine schermpjes doet. Ze besteden relatief weinig tijd aan een goed gesprek voeren met hun kinderen over de risico’s, maar ook over juist de positieve kanten van mediagebruik.

Ouders kunnen het idee hebben dat TikTok en Instagram wel goed gaan bij hun kind, omdat die apps al wat langer op de telefoon staan, maar dat is schijnveiligheid, zegt Nikken. "Het is belangrijk dat je het er iedere dag met je kinderen over hebt om te horen wat ze meemaken op het internet en op die sociale mediaplatforms."

Jaël (13) vertelt over een heftig filmpje dat hij online zag: moeder Joyce reageert daarop

Video niet beschikbaar

Angst en vervelende beelden

Ouders schatten de mediavaardigheden van hun kinderen te rooskleurig in, zo bleek uit het onderzoek. Volgens ouders weten hun kinderen heel goed dat ze niet hun privé gegevens moeten weggeven, maar het kunnen onderscheiden van echt en onecht, hoe je omgaat met ruzies in de WhatsApp, dat weten kinderen nog niet zo goed.

"Als ze onbegeleid op het internet zitten, kan het toch nogal eens misgaan. Ze kunnen schrikken en angstig worden van dingen als blootfoto’s of vervelende filmpjes. Daarom is het belangrijk dat je het als ouder goed bespreekt en in de gaten houdt."

Onderzoek naar mediagebruik kinderen tussen 7 en 12 jaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie