'Neushoorns leveren veel meer geld op dan goud en cocaïne'
- Nieuws
- 'Neushoorns leveren veel meer geld op dan goud en cocaïne'
Maurice Lede en Emma Wortelboer duiken voor Trippers in de wereld van stropers, trophy hunters en neushoorns. In De Nieuws BV vertellen ze over hun avonturen op de Afrikaanse savanne.
Video niet beschikbaar
"Wij hebben in Nederland van oudsher een ontzettende liefde gecreëerd voor dieren", vertelt Maurice Lede. "Voor veel Afrikanen betekent wildlife gewoon vlees, en dat is best wel krom. In de wereld van de stroperij is de splitsing tussen zwart en wit ook heel duidelijk te zien. Tijdens de apartheid zijn de arme zwarte Afrikanen direct naast de parken met wilde dieren geplaatst. Zij zien de dieren alleen maar als vlees om te overleven."
Menukaart met dieren
Emma Wortelboer ging in Zuid-Afrika op pad met de trophy hunters. "Ze hebben een menukaart waar je het dier kan uitkiezen waar je op wil jagen. Alles is er mogelijk, als je maar genoeg geld hebt. Van tevoren haatte ik deze trophy hunters, maar als je daadwerkelijk in hun wereld duikt, blijkt het verhaal toch wat genuanceerder te zijn."
Wortelboer kreeg tijdens haar trip een beetje begrip voor de trophy hunters. "Toch was het vooral zielig. Het is een groot theater rondom de jacht. Als ze het dier hebben doodgeschoten, leggen ze het mooi neer, zorgen ze voor mooi licht en houden ze de hoorns van de neushoorn vast. Influencers zijn er echt niks bij."
Ze willen zich beter voelen dan het dier wat ze afschieten
"De trophy hunters vinden het spelletje heel erg leuk, vertelt Wortelboer. "Ze willen zich beter voelen dan het dier wat ze afschieten. Ik ging tijdens de jacht echt met hun energie mee. Toen ze uiteindelijk een antiloop hadden neergeschoten, en ik het dier zag spartelen, schrok ik mij dood. Het kwam toen even heel erg dichtbij."
Strijd om te overleven
"Ik ben een groot liefhebber van wilde dieren, maar als je hoort waar de jagers vandaan komen, ga je er ook wel anders over nadenken", vertelt Lede. "Je ziet in Zuid-Afrika de enorme armoede en de strijd om te overleven. Ik sta niet in hun schoenen, maar je krijgt wel een soort van begrip voor iemand die je op voorhand nooit denkt te begrijpen."
"De stropers willen de dieren eigenlijk beschermen", vertelt Wortelboer. "Als ze de dieren afschieten verdienen ze veel geld. Dat geld investeren ze voor een gedeelte in fokprogramma's voor diersoorten. Het lijkt een hele goede reden, maar de industrie is zo groot dat het niet heel nobel meer is."
Legaliseren van handel
In de aflevering komt er ook een oplossing naar voren, vertelt Lede. "Een van de oplossingen om de stroperij tegen te gaan is om de hoorns van de neushoorns er af te halen. De hoorns leveren op de Aziatische markt meer geld op dan goud en cocaïne. Voor een paar kilo aan neushoorn krijg je makkelijk een ton. Het idee is om uit voorzorg de hoorns eraf te halen en deze legaal naar de Aziatische markt te brengen."