Beroemdheden worden vaak gebasht, maar sommigen moeten zichzelf ook een spiegel voorhouden
- Nieuws
- Beroemdheden worden vaak gebasht, maar sommigen moeten zichzelf ook een spiegel voorhouden
Schrijver Arnon Grunberg zou moeten worden vergast. D66-fractieleider Rob Jetten krijgt ladingen homohaat over zich heen. Toen de moeder van premier Rutte onlangs overleed, werd ook hij dood gewenst. Haters en trollen worden steeds agressiever. Wat kunnen we er tegen doen? Een gesprek over celebrity bashing in Goed Ingelichte Kring.
Gaëlle Ouvrein, onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen, deed als één van de eersten onderzoek naar online bashing. Zij ontdekte een interessant verband: wie beroemdheden uitkaffert, doet ook aan cyberpesten. "Het lijkt erop dat celebrity bashing de drempel voor online pesten verlaagt. Het is een soort oefenterrein."
Hoe kun je deze online shitstorm stoppen? "Met een gewetensvraag", antwoordt Ouvrein. Zij deed een experiment waarin mensen een pop-upbericht zagen met de tekst 'Weet je zeker dat je dit bericht wil plaatsen?'. Dat bleek een positief effect te hebben. Ouvrein: "Als je mensen dwingt om zich in te leven in het slachtoffer, dan is de kans kleiner dat zij een bashende opmerking plaatsen."
Chronisch gebrek aan aandacht
Volgens cyberexpert Mary-Jo de Leeuw is celebrity bashing een tweeledig probleem. Aan de ene kant laat de techniek nog veel te wensen over. "Anno 2020 kun je door satellieten die rond de aarde vliegen het gras bij de buren op 1 millimeter nauwkeurig zien groeien. Maar we krijgen het met artificial intelligence niet voor elkaar om scheldtirades op voorhand te verbannen."
Aan de andere kant: "Sommige beroemdheden hebben een chronisch gebrek aan aandacht", vervolgt De Leeuw. "Die plaatsen echt alles op social media. Van sommige foto’s vraag ik me af: verwacht je hier nou echt een groot applaus voor? Ik zou deze discussie eigenlijk naar een hoger niveau willen tillen en beroemdheden ook ter verantwoording roepen. Bij sommige dingen die je plaatst, is het ook logisch dat die negatieve reacties en associaties oproepen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Goed Ingelichte Kring
Elke laatste zaterdag van de maand luister je tussen 15.00 en 16.00 uur naar Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1. In dit programma, gepresenteerd door Chazia Mourali, geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.