Bureau Buitenland
VPRO

Afgestraft door de kiezer: hoe moeten de Britse Conservatieven nu verder?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afgestraft door de kiezer: hoe moeten de Britse Conservatieven nu verder?

Dat Keir Starmer de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt, verrast niemand. De eclatante overwinning van zijn Labourpartij bij de verkiezingen was niet meer af te wenden. Intussen heeft de kiezer ongenadig hard afgerekend met de Conservatieven van Rishi Sunak. Hoe moeten zij nu verder? Dat is de grote vraag van deze verkiezingen, zegt voormalig correspondent Hieke Jippes in Bureau Buitenland.

Sunak eruit, Starmer erin: de grote machtswissel in het VK

Video niet beschikbaar

De verkiezingen die voormalig premier Rishi Sunak zelf vervroegd heeft uitgeschreven, zijn rampzalig uitgepakt voor zijn Conservatieven. Zij verloren maar liefst 250 zetels en blijven daarmee achter met een historisch lage 121 zetels in het Lagerhuis. Meteen na zijn nederlaag kondigde Sunak aan ook af te treden als leider van de Conservatieven. Het speet hem erg dat hij het volk niet beter had kunnen dienen, was zijn boodschap. "Ik voelde een licht medelijden voor Sunak", zegt kenner Hieke Jippes. "Na de party gate van Boris Johnson en het economische wanbeleid van Liz Truss heeft hij wel enige stabiliteit weten te brengen. Maar niet op tijd om een verschil te maken bij deze verkiezingen."

Quote

Na de party gate van Boris Johnson en het economische wanbeleid van Liz Truss heeft Sunak wel stabiliteit weten te brengen. Maar niet op tijd om een verschil te maken

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brexit-boegbeeld Nigel Farage heeft het opvallend goed gedaan met zijn radicaal-rechtse Reform UK. Hoewel hij maar 4 zetels binnenhaalde, was de steun voor zijn partij met 14 procent van de stemmen groot. Reform was een belangrijke factor voor het verlies van de Conservatieven, zegt Jippes. "Reform heeft hen tweederde van de verloren zetels gekost, door de kiezers in elk kiesdistrict te splijten." Dat dwingt De Conservatieven nu ook na te denken over de koers van de partij, volgens Jippes. "Nu begint er een enorme strijd om de vraag waar het hart van de Conservatieve partij moet liggen: is dat meer de rechtse kant van Reform op, of toch richting het oude gematigde liberalisme van de traditionele Tory-zetels in het Zuiden." Het is de vraag of het een goed idee is te veel een van die kanten op te hellen, zegt Jippes. "Partijen in de Britse politiek winnen eigenlijk altijd vanuit het politieke midden."

Quote

Nu begint er een enorme strijd om de vraag waar het hart van de Conservatieve partij moet liggen

Hieke Jippes

Luister hier naar de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie