Bureau Buitenland
VPRO

Noord-Koreaanse gevechtstroepen in Rusland: 'Dit is een enorme escalatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noord-Koreaanse gevechtstroepen in Rusland: 'Dit is een enorme escalatie'

Twaalfduizend Noord-Koreaanse soldaten zouden zich opmaken om aan Russische zijde mee te vechten in de oorlog in Oekraïne, volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst. Drieduizend daarvan zouden al gearriveerd zijn in Rusland. Ook de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bevestigt de aanwezigheid van Noord-Koreaanse troepen in Rusland. De implicaties zijn enorm, zegt Korea-expert Remco Breuker van de Universiteit Leiden in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Noord-Koreaanse elitetroepen

Noord-Korea steunt Rusland al geruime tijd met wapens en munitieleveranties, zegt Korea-expert Remco Breuker. Het was ook al bekend dat er tienduizenden Noord-Koreaanse arbeiders werken in fabrieken in Rusland, en dat er zes Noord-Koreaanse officieren zijn omgekomen in de bezette gebieden Donetsk en Luhansk. "Nu weten we dat het nog een stukje verder gaat, en dat er echt gevechtstroepen in Rusland zijn, die per boot naar Vladivostok zijn gereisd. Het gaat om elitetroepen, die maar één ding doen, en dat doen ze heel goed: vechten."

Quote

Als Noord-Korea inderdaad aan het front gaat vechten, en als Oekraïne lid wordt van de Navo, dan is de Navo feitelijk in oorlog met Noord-Korea

Korea-expert Remco Breuker

Somber vooruitzicht

Dit is een enorme escalatie, zegt Breuker, die we volgens hem al lang konden zien aankomen. "Als Noord-Korea wapens en raketten levert, en al jaren rondkomt door het uitsturen van arbeiders over de hele wereld, dan is de stap naar het leveren van soldaten aan een vriend als Poetin niet groot." Twee jaar geleden opperde Breuker het sturen van Noord-Koreaanse troepen al als reële mogelijkheid in Bureau Buitenland. "Ik werd toen weggelachen, dat ik het te somber inzag. Maar het leek mij een heel logische conclusie."

Proxyoorlog op Europese bodem

De gevolgen van Noord-Koreaanse deelname aan de oorlog zijn nauwelijks te overzien, zegt Breuker. "Als Noord-Korea inderdaad aan het front gaat vechten, en als Oekraïne lid wordt van de Navo, dan is de Navo feitelijk in oorlog met Noord-Korea. Dat is al erg genoeg, maar de oorlog zou dan ook kunnen overslaan naar het Koreaanse Schiereiland."

Zuid-Korea meldt intussen dat het zal reageren door ook wapens naar Oekraïne te sturen, en een missie die de Noord-Koreaanse activiteit daar moet monitoren. Breuker: "Wat je dan krijgt is een proxyoorlog van Noord- en Zuid-Korea op Europese bodem." Wat zou het Westen hiertegen nog kunnen ondernemen? "Sancties zijn vrijwel waardeloos geworden, omdat Noord-Korea een bondgenootschap heeft gevonden met onvrije landen als Rusland, Syrië en Iran. We kunnen wel ons eigen bondgenootschap verstevigen, de Navo. Ik zou neigen naar wat de Franse president Macron al meermaals heeft voorgesteld: boots on the ground, maar dan van de Navo."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Luister hier de hele podcast: - Bureau Buitenland

Ster advertentie
Ster advertentie