Buitenland
VPRO

Gaat Israël over tot een oorlog met Hezbollah?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat Israël over tot een oorlog met Hezbollah?

De spanning tussen Israël en Hezbollah loopt steeds verder op. Israël voerde gisteren luchtaanvallen uit op het zuiden van Libanon. Volgens Hezbollah zit Israël ook achter de exploderende piepers in Libanon. De leider van Hezbollah zei gisteren dat Israël ‘alle rode lijnen’ heeft overschreden. Correspondent Gilad Perez vertelt in Bureau Buitenland wat de afwegingen voor Israël zijn om over te gaan tot een oorlog.

Video niet beschikbaar

Focus op het Noorden

De militaire druk wordt verhoogd in het noorden van Israël, zegt Perez. "Defensieminister Gallant spreekt van een nieuwe fase. In het land wordt volop gediscussieerd over de intenties van het Israëlische leger. Er zijn meer vragen dan antwoorden."

Intussen worden troepen naar de grens met Libanon verplaatst. "Het gaat om de 98ste divisie. Daarmee wil Gallant laten merken dat de focus wordt verlegd naar het noorden. Analisten in het land houden rekening met de mogelijkheid dat Israël van plan is om Libanon binnen te trekken. Netanyahu heeft coalitiegenoten die pleiten voor de voortzetting van de oorlog. Dat zou de Israëlische premier goed uitkomen, omdat het een eventuele val van het kabinet zou vertragen." De Israëlische regering kampt al langer met interne politieke crisis. Begin deze week meldden Israëlische media dat het ontslag van Gallant ophanden was. "Maar zover is het niet gekomen."

Quote

Er wordt volop gediscussieerd over de intenties van het Israëlische leger. Er zijn meer vragen dan antwoorden

Gilad Perez, correspondent in Israël

Verdeelde stemming

In het land is de stemming verdeeld, zegt de correspondent. "Er is een groep die een miltaire operatie tegen Hezbollah steunt. Maar aan de andere kant heb je de families van gijzelaars. Die willen dat hun geliefden terugkomen en geen oorlog met Hezbollah."

Beluister hier de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie