Buitenland
NOS

Waarom vertrekken steeds meer Nederlanders naar het buitenland?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom vertrekken steeds meer Nederlanders naar het buitenland?

Steeds meer Nederlanders vertrekken naar het buitenland, inmiddels al meer dan 1 miljoen. Voor het eerst wordt de 'Dag voor Nederlanders buiten Nederland' gevierd. Organisator Eelco Keij legt uit waarom dat nodig is in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Drie typen

Volgens Keij waren er oorspronkelijk drie typen Nederlanders te onderscheiden: "De mensen die vertrokken voor de liefde. De mensen die verhuizen vanwege het werk, die worden gevraagd om hun talenten. En je hebt ook de avonturiers of combinatie daarvan."

Maar daar is volgens Keij - die voorzitter is van de Stichting Nederlanders Buiten Nederland - een nieuwe groep bij gekomen. "We hebben vorige week een een survey gehouden onder onze achterban. Die is binnen twee uur 1.500 keer beantwoord en wat ons toen opviel is dat veel mensen tegenwoordig ook zeggen: ik wil weg uit Nederland."

'Te benauwd'

Reden daarvoor volgens Keij? "Het schijnt toch dat veel mensen, met name in de leeftijd van 30 en 40, toch meer fysieke en ook mentale ruimte willen. Dus dat ze Nederland te benauwend vinden. Wellicht ook door alle regelgeving, het klimaat. En er heerst toch ook een heel ander soort politiek klimaat dan tien jaar geleden."

Keij is voorzitter van een stichting die zich inzet voor Nederlanders in het buitenland. Die stichting is hard nodig, volgens hem. "Omdat wij vanuit de relatie met de overheid telkens op beperkingen stuiten en dat vinden wij onterecht."

Hij noemt als voorbeeld het moeizame stemmen vanuit het buitenland. "Dat is nog steeds erg lastig. En dubbele nationaliteiten wordt niet toegestaan. In Nederland mag dat als één van de weinige landen in Europa niet."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie