Buitenland
VPRO

Hezbollah zweert wraak op Israël na ontplofte piepers, maar kunnen ze dat wel?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hezbollah zweert wraak op Israël na ontplofte piepers, maar kunnen ze dat wel?

Overal in Libanon, en ook in delen van Syrië explodeerden gisteren duizenden piepers van Hezbollah-leden. Wat betekent de aanval voor Hezbollah? De beweging houdt Israël verantwoordelijk voor de aanval en zweert wraak, maar zijn ze wel in staat tot een stevige tegenreactie? Nieuwsuur-verslaggever Zainab Hammoud vertelt in Bureau Buitenland dat de organisatie een grote klap heeft gekregen.

Video niet beschikbaar

Inmiddels zouden twaalf personen zijn omgekomen door de explosies en zouden er ruim 2800 slachtoffers zijn gevallen. Jeanine Hennis-Plasschaert, de speciale VN gezant voor Libanon, hekelt in een reactie het aantal burgerslachtoffers als gevolg van deze aanval, onder wie kinderen. "De paniek is nog helemaal niet voorbij", vertelt Hammoud over de situatie, "ook in de ziekenhuizen is de situatie natuurlijk nog steeds heel druk."

Israël

Hoewel Israël de explosies nog niet als een eigen aanval geclaimd heeft, wijzen veel Amerikaanse media wel naar het land. Zo zouden Amerikaanse functionarissen aan de New York Times hebben verteld dat Israël explosief materiaal zou hebben verstopt in de piepers. Daarnaast legt de Nieuwsuur-verslaggever uit dat, "niet heel veel landen in staat zijn om zo’n operatie uit te voeren. We weten dat Israël op dit gebied heel sterk is en heel veel middelen en mogelijkheden heeft."

"En ja", vervolgt Hammoud, "voor Hezbollah is Israël natuurlijk vijand nummer één en misschien ook wel andersom. Dus ja, het is eigenlijk vanzelfsprekend bijna dat Israël hierachter zit. Alleen zal Israël niet niet heel snel publiekelijk toegeven."

Quote

Ze zijn een belangrijk communicatiemiddel kwijt.

Zainab Hammoud

Hezbollah

Volgens Hammoud is het extra pijnlijk dat deze vermoedelijke aanval op zo’n grote schaal heeft kunnen plaatsvinden, omdat Hezbollah regelmatig met grote woorden spreekt over diens eigen inlichtingendienst. "Het is evident dat er iets goed mis is gegaan bij Hezbollah. Ze schepten er eigenlijk juist heel erg over op, voor deze oorlog, dat ze veilige communicatie middelen hadden. Ze zeiden dingen als: 'zelfs de Israëlische Mossad kan ons niet infiltreren.' Maar al vrij vroeg in deze oorlog was wel duidelijk, door de manier waarop Israël heel gericht Hezbollah strijders kon uitschakelen, dat zijn dus wel geïnfiltreerd konden worden."

Niet alleen het imago van Hezbollah is hard geraakt door deze gebeurtenissen, ook de organisatie zelf heeft om meerdere redenen een grote klap te verwerken gekregen. "Op de eerste plaats", begint Hammoud, "zijn ze nu honderden, misschien wel duizenden, mensen kwijt. Ze zijn niet overleden, maar ze zijn voorlopig wel uitgeschakeld." "Daarnaast zijn ze dus een belangrijk communicatiemiddel kwijt. En wat je nu ook ziet gebeuren in die ziekenhuizen, is dat heel veel Hezbollah-strijders, die voorheen niet bekend waren, nu worden gefilmd, en dat levert een schat aan informatie op voor Israël."

Het is nog maar de vraag hoe de Libanese militantengroep hierop gaat reageren. Ze zweren wraak, tegelijkertijd zal de schade van de afgelopen dagen hen ook weerhouden van grootschalige acties. "Het is ook de vraag of ze dat wel willen. Ze hebben dat in het verleden keer op keer gezworen na aanvallen van Israël, maar die wraak is eigenlijk uitgebleven."

Hezbollah zweert wraak & Hoe kijken Berlijn en Brussel naar onze regeringsplannen? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie