De oplossing van het Westen: Poetin, Xi en Trump in strijd met Europa
- Nieuws
- De oplossing van het Westen: Poetin, Xi en Trump in strijd met Europa
Wat betekent het als Amerika zich tegen Europa keert? Na aanvang van de tweede termijn van president Trump zijn de geopolitieke verhoudingen in razend tempo aan het veranderen. Het Westen zoals dat sinds de Tweede Wereldoorlog is opgebouwd, lijkt op te lossen: bondgenoten van de VS krijgen hoge handelstarieven om de oren terwijl Oekraïne vooral een obstakel voor betere betrekkingen met Poetin lijkt. Toenadering tot Rusland wordt zozeer gezocht, dat er serieuze twijfels ontstaan aan het Transatlantische bondgenootschap en het voortbestaan van de NAVO. In Bureau Buitenland een serie over de te voorziene, maar vooral ook onvoorziene, gevolgen voor Europa als de VS niet langer met maar tegen ons zijn.

foto: VPRO
1. De bal ligt nu bij Europa
Met Bob Deen, Oost-Europadeskundige aan Instituut Clingendael, kijken we vooruit naar de ingelaste EU-top waar zal worden besproken hoe Europa zijn defensie kan opschalen en Oekraïne ook zonder de VS kan blijven steunen. Is de urgentie van de zaak nu tot de Europese leiders doorgedrongen?
Video niet beschikbaar
De bal ligt nu bij Europa
2. Het einde van de Amerikaanse goodwill
Eén van de eerste aankondigingen van de nieuwe regering Trump veroorzaakte een schokgolf over de hele wereld: het voornemen om USAID te sluiten. Programma’s voor HIV bestrijding in Kenya, voedselhulp voor vluchtelingen, of onderwijs voor meisjes, moeten acuut stoppen. Aan de gedachte dat Amerika, als machtigste land ter wereld ook "a force for good" moet zijn, lijkt met het lamleggen van USAID een einde gekomen. Wat zijn de gevolgen en wat betekent dit, ook voor ons in Europa? We vragen het James Kennedy, historicus aan de Universiteit Utrecht.
Video niet beschikbaar
Het einde van de Amerikaanse goodwill
3. Moet Europa aan de bom?
Door het optreden van president Trump zijn de Europese landen in een paar weken tijd niet alleen heel onzeker over de steun aan Oekraïne, maar ook over de eigen veiligheid. Er wordt daarom hard gewerkt aan het versterken van de eigen defensie. En omdat ook aan de Amerikaanse nucleaire paraplu wordt getwijfeld, zijn kernwapens daarbij geen taboe. Zo bood Frankrijk al aan het eigen nucleaire arsenaal ‘te delen’. Duitsland staat daarvoor open, maar ook Polen.
In het derde deel van onze geopolitieke serie De oplossing van het Westen: Putin, Xi en Trump in strijd met Europa, de vraag of Europa aan een eigen bom gaat. Daarover te gast: defensie-expert Paul van Hooft en hoogleraar internationale politiek Tom Sauer.
Video niet beschikbaar
Moet Europa aan de bom?
4. China ziet kansen met Trump
Nu de Verenigde Staten zich van ons afkeert, is de wereldorde zoals we die kenden aan het verschuiven. Welke ruimte ontstaat daarbij voor China, dat al langer de wens uitspreekt om meer macht wereldwijd krijgen? In het vierde deel van onze geopolitieke serie ‘De Oplossing van het Westen’ richten we onze blik oostwaarts. Dat doen we met Ingrid d'Hooghe, hoofd Chinacentrum bij Instituut Clingendael, en Nicole Sprokel, die voor Amnesty International jarenlang China volgde.
Video niet beschikbaar
China ziet kansen met Trump
5. Kunnen de andere NAVO-bondgenoten nog op Amerika rekenen?
President Trump heeft in korte tijd de wereldorde opgeschud. Bondgenoten zoals Canada en Denemarken zijn geschokt over Amerikaanse inlijvings- en annexatieplannen, zoals die voor Groenland. Dit trekt ook een grote wissel op de NAVO, het bondgenootschap waarbij vertrouwen – het idee dat het ene lid voor het andere opkomt – zo belangrijk is. Canada en Denemarken, beide lid van de NAVO, voelen zich nu juist bedreigd. In hoeverre kunnen Europese landen nog op bescherming van de VS rekenen? Daarover te gast: voormalig generaal Tom Middendorp en hoogleraar geopolitiek Bastiaan van Apeldoorn, vicevoorzitter bij de SP.
Video niet beschikbaar
Kunnen de andere NAVO-bondgenoten nog op Amerika rekenen?
7. Hoe Europa zijn industrie wil redden
De Amerikaanse importheffingen zijn slechts de nieuwste klap in een lange reeks tegenslagen. Door de torenhoge energieprijzen wordt het voor Europese fabrieken steeds lastiger om te overleven. Maar juist nu zijn die fabrieken onmisbaar, stelt de Europese Commissie. Hoe houdt Europa zijn industrie overeind? Daarover spreken we met econoom Rens van Tilburg van het Instituut voor Milieuvraagstukken (VU) en Sander Tordoir, hoofdeconoom bij de Europese denktank CER.
Video niet beschikbaar
Hoe Europa zijn industrie wil redden

foto: VPRO
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.