Buitenland
KRO-NCRV

Minister Bijleveld herdenkt Nederlandse inbreng D-day

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Bijleveld herdenkt Nederlandse inbreng D-day

Minister Ank Bijleveld van Defensie legt namens Nederland een krans neer in het Franse Arromanche, waar in augustus 1944, twee maanden na D-day de Nederlandse prinses Irene Brigade voet aan wal zette. "Heel bijzonder om met 96-jarigen onze Nederlandse inbreng te herdenken, samen met de jonge militairen van nu", zegt Bijleveld in 1op1.

“Onze vrijheid hebben we te danken aan nu oude wijze heren, die toen hele jonge jongens waren”, zegt Bijleveld.

Minister Bijleveld herdenkt Nederlandse inbreng D-day

Wereldleiders staan stil bij de grootste militaire landingsoperatie over zee ooit op de stranden van Normandië. Bij de geallieerde invasie waren 156.000 militairen betrokken. De eerste dag, precies 75 jaar geleden, kostte het leven van 4.414 soldaten. Duizenden mensen wonen deze week de herdenkingen bij aan beide kanten van het Kanaal.

Namens Nederland is de minister van Defensie Ank Bijleveld in Normandië aanwezig. In de ochtend is zij bij de Nederlandse herdenking in Arromanches, waar in augustus 1944 de Prinses Irene Brigade aan land kwam. Zij legt daar in aanwezigheid van veteranen een bloemenkrans neer. ’s Middags voegt zij zich bij de herdenking op Omaha, één van de vijf D-day stranden, waar ook de Amerikaanse President Trump aanwezig is.

Theresa May, die op haar laatste dag als premier van Groot-Brittannië, zichtbaar geëmotioneerd raakte, werd getroost door de Franse president Macron. In haar speech spreekt ze over de enorme offers die zijn gebracht, “als er een dag is die het lot van de komende generaties in Frankrijk, Groot-Brittannië, in Europa, en in de rest van de wereld, heeft bepaald, dan was die dag 6 juni 1944.”

Duizenden schepen voeren op 5 juni 1944 vanuit de Britse havenstad in het donker richting de kust van Frankrijk om het continent te bevrijden van nazi-Duitsland. Aan de vooravond van Operatie Overlord bombarderen 55 squadrons van de Britse Royal Air Force de verdedigingslinies van de Nazi’s in Frankrijk. Drie iconische Spitfire jachtvliegtuigen vlogen woensdag boven de karakteristieke witte klippen van Dover.

De Amerikaanse veteraan Tom Rice (97) die op D-day met een parachute landde achter vijandelijke linies, deed dat woensdag na 75 jaar nog eens dunnetjes over. Als eerbetoon aan zijn omgekomen kameraden. In 1944 had hij geluk, want zijn parachute werd geraakt door een kogel. Nu maakte hij op de grond een V-teken en werd hij onder luid applaus ontvangen.

Ster advertentie
Ster advertentie