Ontploffing Beiroet vermoedelijk veroorzaakt door ammoniumnitraat
- Nieuws
- Ontploffing Beiroet vermoedelijk veroorzaakt door ammoniumnitraat
Zo'n 2750 ton ammoniumnitraat veroorzaakte de enorme explosie in Beiroet. De stof lag al zes jaar opgeslagen in de haven van de Libanese hoofdstad, twitterde de Libanese president Aoun gisteravond, een paar uur na de ontploffing waarbij zeker 70 mensen om het leven kwamen en meer dan 3000 gewonden vielen.
Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Daisy Mohr.
Video niet beschikbaar
Aoun zei "niet te rusten" tot de verantwoordelijken voor de ramp zijn gestraft. Ammoniumnitraat zit onder meer in bepaalde soorten kunstmest en kan onder bepaalde omstandigheden ontploffen. De chemische stof wordt ook vaak gebruikt voor het maken van explosieven. In 2015 eiste een soortgelijke ramp met ammoniumnitraat in de haven van de Chinese stad Tianjin 173 levens.
Gewonden
Vermoedelijk loopt het aantal slachtoffers verder op: er liggen nog mensen bedolven onder het puin. Op een Instagram-account dat is opgezet om mensen te helpen bij het zoeken naar vermiste naasten werden binnen een paar uur bijna honderd foto's van vermisten geplaatst.
Kort na de ontploffing stroomden ziekenhuizen in Beiroet vol met gewonden. Sommigen moesten verplaatst worden naar ziekenhuizen buiten de stad. Het Rode Kruis in Libanon heeft een dringende oproep gedaan om bloed te doneren.
Nederlanders
Onder de gewonden zijn vijf Nederlanders die betrokken zijn bij de ambassade in Beiroet, die hemelsbreed op zo'n 800 meter van de rampplek ligt. Het gaat om twee ambassademedewerkers en drie partners, meldde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van hen is zwaargewond.
Explosie Beiroet: the day after
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.