Buitenland
NOS

Israël begonnen met grondoffensief in Zuid-Libanon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël begonnen met grondoffensief in Zuid-Libanon

Het Israëlische leger is begonnen met een grondoffensief in Libanon. In een verklaring zegt het leger dat het gaat om 'beperkte en gerichte acties' tegen Hezbollah-doelen in het zuiden van het land. De doelen liggen volgens Israël in dorpen langs de grens en zouden een bedreiging vormen voor Israëlische grensdorpen. Het gebied heeft al jaren te maken met aanvallen over en weer door Hezbollah en Israël. Tot voor kort woonde de Nederlandse Monique van Hauwe in het zuiden van Libanon, in het dorp Nabatieh. Maar net als zoveel anderen is ook zij voor het geweld gevlucht, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Het was een kwestie van tijd voordat Israël hier een grondoffensief zou beginnen", zegt Van Hauwe, "Dus afgelopen vrijdag ben ik uit het zuiden vertrokken. Ik ben nu in de bergen boven Beiroet, daar is het heel stil, hier gebeurt niets."

'Onze voordeur is er half uitgeblazen'

"Ik heb vanochtend gebeld met iemand die vlakbij Nabatieh woont. Op dat moment was daar alles rustig. Dus ik hoop ook echt dat ons dorp net buiten het aanvalsgebied valt. Maar dat is niet 100 procent zeker."

"Kijk, het is in het zuiden van Libanon eigenlijk altijd onrustig. Soms gaat het een paar maanden goed en dan ineens vliegen er weer overal drones rond."

"Maar deze keer was het zo erg dat we besloten om te vluchten. Het begon hier afgelopen maandag. De vliegtuigen scheerden vlak over ons huis. We hebben echt een stevig huis van steen, maar het hele huis rammelde. En toen werd onze voordeur er half uitgeblazen. Iedereen heeft inmiddels ons dorp en de omliggende dorpen ontvlucht"

Quote

Het was onhoudbaar. Er woonde helemaal niemand meer in ons dorp. Ik ben de laatste die vertrokken is. Ik kon er niet meer blijven

Monique van Hauwe

Video niet beschikbaar

Correspondent Daisy Mohr is in de Libanese Hoofdstad Beiroet en verslaggever Sander van Hoorn in Israël in Tel Aviv. Voor de NOS doen ze verslag over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, ook al is dat soms erg lastig.

Zware luchtaanvallen: 'Hemel vol lichtflitsen'

"Op dit moment is de informatie die we binnenkrijgen heel beperkt. Ik heb gister wel wat mensen gesproken die nog in het grensgebied zijn. Die vertelden dat het Libanese leger zich uit het gebied had teruggetrokken in de vroege avond. Ze vertelden over zware luchtaanvallen - die naast het grondoffensief ook gewoon doorgaan."

Israël wil grenspositie verstevigen

Volgens verslaggever Sander van Hoorn is het Israëlische leger nu begonnen met het offensief, omdat ze vinden dat de mensen die aan de grens woonden met Libanon weer naar huis moeten kunnen: "Daarvoor is een aanval over de grond nodig, omdat de dorpjes aan de grens als het ware met elkaar verweven zijn."

Correspondent Daisy Mohr vanuit Beiroet en verslaggever Sander van Hoorn vanuit Tel Aviv

Volgende fase oorlog

Het is de eerste keer sinds 2006 dat Israëlische militairen op Libanees grondgebied actief zijn. Toen trok Israël de grens over om enkele weken lang Hezbollah in eigen land te bestrijden. Er zijn vooralsnog geen berichten over directe confrontaties tussen Israëlische militairen en Hezbollah-militanten.

Gisteravond gingen luchtaanvallen op doelen in Libanon door. Onder meer de zuidelijke voorsteden van Beiroet werden getroffen. Israël had daarvoor burgers in de buurt van meerdere gebouwen gewaarschuwd om te vertrekken. Op beelden waren explosies en grote rookwolken te zien.

Het dodental van Israëlische aanvallen op Libanon is opgelopen tot boven de duizend, zegt het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Alleen al gisteren kwamen zeker 95 burgers om het leven.

Het grondoffensief was verwacht. Minister Gallant van Defensie zei gisteren dat "de volgende fase van de oorlog spoedig zal beginnen". Amerikaanse media meldden dat de regering in Washington op de hoogte was gebracht door Israël.

Israël is begonnen met grondoffensief in Zuid-Libanon: Moniek van Hauwe vluchtte voor geweld

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie