Athene binnenkort niet langer de enige Europese hoofdstad zonder moskee
- Nieuws
- Athene binnenkort niet langer de enige Europese hoofdstad zonder moskee
Hoewel er een kwart miljoen moslims wonen, is Athene momenteel de enige Europese hoofdstad zonder moskee. Daar komt nu verandering in. De nieuwe staatsmoskee moet voor de Ramadan open zijn. Correspondent Conny Keessen nam er een kijkje.
Athene niet langer de enige Europese hoofdstad zonder moskee
Alleen een klein bordje met Arabisch schrift boven de deur geeft aan dat het hier om een gebedsruimte gaat. De deur staat gedeeltelijk open, want het middaggebed begint over tien minuten. Het is een simpele kelderruimte met tapijten op de grond, onder een flatgebouw. Zoals deze geïmproviseerde moskee zijn er velen in de stad Athene. Er bestaan er meer dan zeventig, waarvan zeven een officiële vergunning hebben.
Een van de bezoekers, Ibrahim, emigreerde 27 jaar geleden vanuit Marokko naar Griekenland. "Wij wonen in de buurt, dus we komen hier voor ons gebed, voor het werk, en na het werk."
Obstakels
In Athene wonen naar schatting 250.000 moslims, velen nu Griekse burgers. Zij waren gedwongen kelders en appartementen te huren om hun religie te bedrijven. Want een officiële functionerende moskee in Athene als enige Europese hoofdstad bestond niet. De enige twee overgebleven moskeeën uit de Ottomaanse tijd worden gebruikt als museum en tentoonstellingsruimte.
Maar er komt verandering. Na jarenlange vergeefse pogingen is de nieuwe moskee een feit. Ze gaat binnenkort open. De bouw is gefinancierd door de overheid, met een budget van bijna 900.000 euro.
Weerstand van de Grieks-orthodoxe kerk, onwil bij de overheid, protesten, en bureaucratie, ze zijn allemaal de revue gepasseerd de afgelopen jaren. In 2006 werd eindelijk een presidentieel decreet getekend waarmee de weg open lag voor de bouw van de moskee.
Protest
De moskee is niet zichtbaar vanaf de weg. Het gebouw ligt op een industrieterrein buiten het centrum van Athene, ingeklemd tussen een marinebasis, garages en bedrijven. Op een hoog, dicht hek bij de ingang staan in het Grieks leuzen gekalkt tegen de moskee: 'geen moskee', 'stop Islam' en 'Orthodoxie of dood'.
Extreem-rechtse groeperingen, zoals die van Gouden Dageraad, hebben regelmatig geprotesteerd tegen de bouw van de moskee.
"Wij, moslims in Athene, hebben er tientallen jaren op gewacht", zegt Ehab Elsayed, lid van de raad van bestuur van de nieuwe moskee. Hij kwam bijna dertig jaar geleden uit Egypte. In de bestuursraad zitten drie vertegenwoordigers van de overheid, twee van de gemeente, en twee moslims, een Soenniet en een Sjiiet. "Het is belangrijk voor ons dat we nu een eigen plek hebben voor het vrijdaggebed en feestdagen."