Vier Russische journalisten vervolgd voor banden met organisatie Aleksej Navalny
- Nieuws
- Vier Russische journalisten vervolgd voor banden met organisatie Aleksej Navalny
In Moskou nadert een rechtszaak tegen vier Russische journalisten z'n einde. De vier worden beschuldigd van banden met de organisatie van Aleksej Navalny, de oppositieleider die ruim een jaar geleden overleed in een Russisch strafkamp. De journalisten kunnen zes jaar gevangenisstraf krijgen.
Vier Russische journalisten vervolgd voor banden met organisatie Alexei Navalny
Video niet beschikbaar
De rechtszaak begon in oktober 2024. De journalisten die beschuldigd worden, zijn twee freelancejournalisten, Sergei Karelin en Konstantin Gabov, die ook voor internationale agentschappen hebben gewerkt, zoals Reuters, AP en Deutsche Welle. "De andere twee, Antonina Favorskaya en Artem Kriger, werken voor een Russisch agentschap dat vooral de laatste jaren heel actief was in het volgen van de talrijke rechtszaken in Rusland", zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp.
Banden met Navalny
"Ze worden er allemaal van beschuldigd dat ze banden hebben met een extremistische organisatie", vertelt Groot Koerkamp. Er wordt dan gedoeld op de organisatie van Navalny. Een aantal jaar geleden werd die bestempeld als extremistisch en verboden in Rusland. "Elke Rus die banden of vermeende banden heeft met die organisatie, of geld heeft overgemaakt ernaartoe, wordt beticht dat ze banden hebben met een extremistische organisatie."
Favorskaya
Volgens Groot Koerkamp is Favorskaya bijzonder in deze rechtszaak. Zij is namelijk degene die als laatste beeld heeft gemaakt van Aleksej Navalny. "De dag voor zijn dood was zij nog in een rechtszaal daar en heeft ze beeld van hem gemaakt. Niet rechtstreeks, maar via een scherm in de rechtszaal. Dat is het laatste beeld dat van hem is gemaakt. Daarna heeft ze zijn moeder begeleid en gefilmd toen die probeerde om het lichaam van haar zoon vrij te krijgen." De band met de moeder van Navalny wordt Favorskaya nu ook ten laste gelegd.
Favorskaya en Kriger werkten beiden bij SOTAvision, dat vooral actief was op Telegram. "Het is een collectief van journalisten dat heel actief was in het verslaggeven van allerlei protesten. Maar toen dat vanaf begin 2020 niet meer mogelijk was, richtten ze zich vooral op het verslaan van de honderden rechtszaken." Ze behoren tot de weinige journalisten die nog actief zijn in Rusland, zegt Groot Koerkamp.
Achter gesloten deuren
Groot Koerkamp volgt de zaak al een tijdje, maar heeft dat niet kunnen doen in de rechtszaal. De zaak tegen de vier journalisten speelt zich namelijk af achter gesloten deuren. "Er kan niemand bij. Geen publiek, geen pers. Ik ben wel in de wandelgangen geweest, maar het betekent dat er geen informatie naar buiten kan komen. De advocaten mogen er niets over zeggen."
Bij één zaak, het hoger beroep tegen het voorarrest van de vier, kon Groot Koerkamp wel aanwezig zijn. "Het was een zeldzame gelegenheid om ze ook te kunnen zien. Je kon bij de uitspraak de vier zien via een scherm."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.