Buitenland
VPRO

Amerika's deportatieplannen op steroïden: 'Amazon Prime, maar dan met mensen'

foto: EPA/WILL OLIVER
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika's deportatieplannen op steroïden: 'Amazon Prime, maar dan met mensen'

De plannen die de regering-Trump voorbereidt voor de komende jaren zijn ongekend in schaal én uitvoering: massadeportaties met een prijskaartje dat kan oplopen tot maar liefst 175 miljard dollar. Hoeveel het precies wordt, is nog onduidelijk, maar zeker is dat het budget van immigratiedienst ICE – nu ruim 9 miljard – fors omhoog moet. Volgende week buigt het Congres zich over een wetsvoorstel dat deze financiële injectie mogelijk moet maken. "Het lijkt op Amazon Prime", zegt Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen in Bureau Buitenland, "maar dan met mensen."

Video niet beschikbaar

Techmiljardairs zien kansen in deportatie

Het geld moet de uitzetting van honderdduizenden mensen zonder papieren versnellen. ICE wil het aantal detentieplaatsen verdubbelen, lokale politie inschakelen én private bedrijven inhuren voor opsporing en detentie. "Private bedrijven staan te juichen", zegt Van Houwelingen. "Sommige techmiljardairs hebben bijgedragen aan Trumps campagne – de eerste contracten zijn al getekend."

Die bedrijven moeten straks sociale media monitoren, databases doorspitten en krijgen mogelijk toegang tot gevoelige informatie van onder meer de belastingdienst. Veel van de mensen waar het om gaat, werken al jarenlang in de informele sector: in de bouw, de landbouw of als huishoudelijk personeel. "Sommigen hebben jaren belasting betaald – en juist die gegevens kunnen nu tegen hen worden gebruikt", aldus Van Houwelingen.

Toch is de financiering politiek gevoelig. "Republikeinen zijn het inhoudelijk grotendeels eens, maar het benodigde geld moet waarschijnlijk komen uit de sociale zekerheid", zegt Van Houwelingen. "En dat zou weleens een struikelblok kunnen worden."

Vrienden van het Witte Huis

Opvallend is de rol van techbedrijf Palantir, eigendom van miljardair en Trump-bondgenoot Peter Thiel. Palantir kreeg een miljoenencontract om mensen op te sporen met behulp van data-analyse, tot aan het tijdstip waarop iemand z’n kinderen van school haalt. "Je ziet dat er een innige band is tussen het Witte Huis en bedrijven die hieraan verdienen", zegt Van Houwelingen. "Het is niet alleen beleid, het is ook business."

Juridisch op glad ijs

Jurist en VS-kenner Lou Errens ziet hoe ver de regering gaat: "Wat hier gebeurt is eigenlijk een herdefiniëring van wat Amerika is. Het gaat niet alleen om strafbladen – het gaat om wie er wél en niet bij het land mag horen."

Hoewel veel van de middelen juridisch onder bestaande wetgeving vallen – detentiecentra zijn al jaren geprivatiseerd – schuift Trump volgens Errens de rechtsstaat opzij. "Afgelopen weekend riep het Hooggerechtshof op om bepaalde deportaties te stoppen, maar het Witte Huis liet weten die uitspraak te negeren. Dat is ongekend."

"Sommige mensen zijn optimistisch omdat het Hooggerechtshof eindelijk grenzen stelt", zegt Errens. "Maar met Trump weet je het nooit – hij is volkomen onvoorspelbaar."

In Myanmar maakt verdriet plaats voor woede & Trump wil deportatiecampagne opschalen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie