VS gelooft niet in winst Maduro, steunt Venezolaanse oppositie
- Nieuws
- VS gelooft niet in winst Maduro, steunt Venezolaanse oppositie
Vanuit de Verenigde Staten komt steun voor de Venezolaanse oppositie . Minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat de VS niet president Maduro, maar oppositiekandidaat González ziet als winnaar van de verkiezingen van afgelopen zondag.
Video niet beschikbaar
Volgens correspondent Nina Jurna is de steun voor de Venezolaanse oppositie erg belangrijk. "Omdat de VS aangeeft dat de cijfers die zij gepresenteerd hebben als authentiek en geloofwaardig te zien," legt ze uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Die steun is ook belangrijk, omdat in het verleden de VS druk heeft uitgeoefend op Venezuela middels sancties. De VS is nu een belangrijke medestander die misschien ook via die manier druk kan uitoefenen."
Ambassade overgenomen
Naast dat de VS zich bemoeit met wat er in Venezuela gebeurt, heeft Brazilië ook iets opmerkelijks gedaan. Het land heeft de Argentijnse ambassade in de Venezolaanse hoofdstad Caracas overgenomen. Volgens Jurna heeft Brazilië dat gedaan nadat er een aantal Argentijnse diplomaten uit Venezuela werden gezet; ze hadden kritiek op de verkiezingsuitslag. "Toen vroeg Argentinië aan Brazilië om de ambassade over te nemen. Het is zo dat in die ambassade een aantal Venezolaanse oppositieleden zitten. Die hebben in maart daar politiek asiel aangevraagd."
De oppositieleden zijn bang dat ze opgepakt zullen worden door Maduro en in de gevangenis gestopt zullen worden. "Deze plek is in ieder geval tijdelijk van Brazilië."
Bemiddelaar
De Braziliaanse president Lula wil met deze actie een bemiddelaar zijn in de situatie. "Lula staat dichterbij Maduro dan een aantal andere leiders in Latijns-Amerika. Veel landen, vooral rechtse landen, hebben de verkiezingsuitslag verworpen en Maduro van fraude beschuldigd." Volgens Jurna wil Lula eerst de cijfers van de verkiezingen zien. "Hij hoopt een bemiddelende rol hiermee te spelen."
Verkiezingsuitslag
Volgens de officiële uitslag won president Maduro de verkiezingen met 51 tegen 44 procent van de stemmen. De oppositie zegt echter dat uit eigen tellingen bleek dat Maduro's rivaal González circa 70 procent van de kiezers achter zich kreeg. Er is echter nog steeds geen duidelijkheid over de resultaten.
President Maduro heeft beloofd om zijn uitslag naar buiten te brengen. "Dat is nog steeds niet gedaan. Nu heeft het Hoge Gerechtshof de kandidaten geroepen om 14.00 vanmiddag naar het hof te komen en hun uitslagen te presenteren," zegt Jurna.
Dat wordt door veel mensen als niet geloofwaardig gezien. Bijna alle instituten staan onder controle van de Venezolaanse regering. "Als de kandidaat van de oppositie daarheen gaat, is er de angst dat hij gearresteerd kan worden. Vanuit de regering en parlementsleden gelieerd aan Maduro wordt opgeroepen om oppositieleiders te arresteren."
Druk
De politieke druk op Maduro neemt nu wel toe, zegt Jurna. Meerdere landen in Latijns-Amerika twijfelen aan de verkiezingsuitslag; de VS voegt zich nu bij die landen. Ook de EU erkent de verkiezingsuitslag niet. "De vraag is hoelang Maduro dit volhoudt."
In Venezuela zelf protesteren duizenden mensen tegen de officiële uitslag. "De repressie is groot. Honderden mensen worden opgepakt. Maar de oppositie is ook strijdbaar en heeft aangekondigd weer de straat op te gaan."
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.