Buitenland
WNL

Zelensky's rol bij de sabotage Nord Stream 'is voor Wilders een stok om mee te slaan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelensky's rol bij de sabotage Nord Stream 'is voor Wilders een stok om mee te slaan'

De onthulling van The Wall Street Journal dat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky wist van het plan om de Nord Stream-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland op te blazen, past in de anti-Oekraïneretoriek van PVV-leider Wilders. Hij is al langere tijd kritisch op de steun aan dat land.

Hoe gaat het nieuwe kabinet om met het begrotingstekort? (19 augustus 2024) - WNL Haagse Lobby

Op 26 september 2022 werd de Russische gaspijplijn onder de Oostzee bij het Deense eiland Bornholm opgeblazen. Er waren onder water drie explosies, waarbij de grootste hoeveelheid aardgas ooit bij een ongeluk vrijkwam. In de nasleep van de explosie liepen de energieprijzen, die toch al aan het stijgen waren, steeds sneller op. Het heeft met name Europese landen, die Oekraïne miljarden gaven voor de oorlog, miljarden gekost.

"De formele kabinetslijn is dat er nu gewacht wordt op het Duitse strafrechtelijke onderzoek dat hiernaar loopt. Men zegt: zolang dat loopt, zeggen we niks en doen we dus geen uitspraken", legt politiek verslaggever Thomas van Groningen uit in WNL Haagse Lobby. "Ook is gezegd dat het kabinet achter Oekraïne blijft staan."

Wilders

En dat is tegen het zere been van PVV-leider Wilders, die al langere tijd openlijk kritisch is op de oneindige steun aan Oekraïne vanuit Nederland. Wilders zou liever zien dat de steun wordt afgebouwd en in ieder geval een stuk minder wordt. "Voor hem is dit echt een stok om mee te slaan", aldus Van Groningen.

Wie wist ervan?

Maar dat is niet het enige wat Wilders dwars zit. De vraag rijst: in hoeverre wist het kabinet hiervan? "Je zou kunnen zeggen dat als de MIVD dit wist, dan wist op den duur ook de minister van Defensie hiervan", denkt Van Groningen. De Nederlandse inlichtingendienst MIVD hoorde namelijk van het plan en bracht de Amerikaanse CIA ervan op de hoogte. De CIA vroeg Zelensky de stekker eruit te trekken, waarna de Oekraïense president de operatie verbood.

Inmiddels is de storm nog niet gaan liggen, want niet alleen Wilders maar ook NSC-leider Omtzigt heeft openlijk vragen gesteld over wie ervan wist en of er consequenties zijn voor de steun aan het Oost-Europese land.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie