Buitenland
KRO-NCRV

Lancering SpaceX ruimteraket was live te volgen: 'Reality-tv 2.0?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lancering SpaceX ruimteraket was live te volgen: 'Reality-tv 2.0?'

Een recreatief tripje naar de maan lijkt steeds dichter bij de werkelijkheid te komen. SpaceX lanceerde gisteren een raket voor een eerste ruimtewandeling door burgers en dat was live te volgen via social platform X. "Ik vindt dat geweldig", zegt journalist Tom Kleijn bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

SpaceX, het ruimtetransportbedrijf van Elon Musk, lanceerde gisteren de Polaris-Dawn-missie om 11:30 uur (Nederlandse tijd) met aan boord één miljardair en drie andere burgers. Journalist Kleijn keek mee vanaf de redactie in Hilversum.

Een paar dagen gelden zag hij nog de film Apollo 13 (1995). "Over mannen in slechte overhemden en brillen, die moeilijk kijken en een ding dat van tie-wraps aan elkaar hangt naar de maan schieten", zegt Kleijn. "En nu zit je, 30 jaar later, via X naar een live-lancering van een raket te kijken, met beelden van maar liefst zes camera's."

Camper naar de Ardennen

Er waren onder andere camera's op de bemanning gericht. Door de G-krachten zat een potje kaarten tijdens het opstijgen er niet in. "Maar ze zaten er wel bij alsof ze in een camper naar de Ardennen gingen", grapt Kleijn.

Later was te zien hoe de raket een hoogte van 200 kilometer bereikte en weer netjes terugkeerde op aarde. "Tegelijkertijd zie je de bemanning in dat vluchtcentrum juichen. In 1995 die oude mannen met sigaren, asbakken en slechte overhemden, nu staan er twintigers en dertigers te juichen alsof ze bij een festival staan."

"Ik vind dat gewoon geweldig", zegt Kleijn. "Ook qua media, dat je zo live mee kan kijken." De journalist ziet hier wel een 'reality-tv format 2.0' in.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie