Buitenland
NOS

'Noorwegen maakt zich op voor veelbesproken bruiloft'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Noorwegen maakt zich op voor veelbesproken bruiloft'

Een veelbesproken bruiloft in Noorwegen dit weekend. De Noorse prinses Märtha Louise stapt in het huwelijksbootje met de zelfbenoemde sjamaan Durek Verrett, die onder meer beweert kanker te kunnen genezen. De twee zijn een doorn in het oog van de Noorse regering, het koningshuis en de bevolking.

Video niet beschikbaar

Financieel gewin

Journalist Tjade Michels vertelde erover in het NOS Radio 1 Journaal. "De claim dat je dat soort ziektes kunt genezen in combinatie van het sterke merk van het Noorse koningshuis, dat vinden mensen in Noorwegen heel eng", zei hij. "In het land heerst het gevoel dat ze het huwelijk voor hun eigen financiële gewin gebruiken. Deze week brachten ze nog een eigen gin-merk op de markt, helemaal in de stijl van de bruiloft. Dat werd meteen weer van de markt gehaald omdat reclame voor alcohol verboden is in Noorwegen, maar het was opnieuw een reden voor veel mensen om te denken dat ze er vooral op uit zijn geld te verdienen."

De prinses en de sjamaan

Het stel houdt al sinds het begin van hun relatie de gemoederen bezig. Zo gingen ze samen op een 'spirituele tournee', genaamd 'De prinses en de sjamaan', die leidde tot ophef. "Zelf zijn moeder en zijn zus zeggen dat Verrett helemaal geen sjamaan is", legde Michels uit. "Sterker nog, zijn zus zei: 'Noorwegen word wakker, deze man is een oplichter', dus dat zegt wel wat."

Noorwegen smult hiervan

Märtha Louise is niet de troonopvolger, dat is haar broer, kroonprins Haakon. Het feest duurt vier dagen, is privé en wordt gehouden in het mooie, vrij afgelegen Geirangerfjord. "En het is natuurlijk niet alleen haat en nijd, Noorwegen smult hier ook van, de prinses die verliefd wordt op de sjamaan."
Noorse media zijn niet uitgenodigd bij de bruiloft. Alleen cameraploegen van Netflix zijn aanwezig.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie