Buitenland
NOS

Hoe organiseer je een vaccinatieprogramma in een oorlogsgebied?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe organiseer je een vaccinatieprogramma in een oorlogsgebied?

Voor in het eerst in 25 jaar tijd werd onlangs in Gaza een uitbraak van polio geconstateerd. Vanaf vandaag wordt daarom een grootschalige vaccinatiecampagne opgetuigd, tijdens korte gevechtspauzes tussen Israël en Hamas. Wouter Booij is noodhulp specialist en woordvoerder van Unicef en legt in NOS Met het Oog op Morgen uit hoe de campagne wordt uitgerold.

Video niet beschikbaar

"Er is sprake van drie gevallen van polio, maar dat is wel heel ernstig, want polio is ontzettend gevaarlijk voor kinderen, dus dat moet je meteen aanpakken", aldus Booij.

Eind juni namen onderzoekers monsters van het afvalwater in Gaza. Tot hun grote schrik troffen ze het poliovirus op zes plekken aan. En dat terwijl de ziekte al 25 jaar niet meer voorkwam in Gaza. Al snel klonk er een roep om een vaccinatiecampagne. Het virus kan zich snel verspreiden door de slechte hygiënische omstandigheden in Gaza, waar de gezondheidszorg is ingestort na tien maanden oorlog. "Dan kan dat dus op dat vervuilde water, dat veel mensen tot zich nemen, ontstaan. Dat is het risico."

Enorme klus

"Er was een vaccinatieprogramma, maar dat is allemaal stil komen te staan. En daarom is het zo belangrijk dat het nu wordt opgepakt", vertelt Booij.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een plan klaarliggen voor de vaccinatie van 640.000 kinderen onder de 10 jaar. "Dat is een enorme klus", zegt Booij. "Dat betekent dat er 2200 medewerkers op pad gaan om mensen te overtuigen om hun kind te laten vaccineren en te laten weten dat de vaccins er zijn."

Door de gevechtspauzes kunnen families hun kinderen dan naar klinieken brengen voor de vaccinatie, is het idee. De kinderen krijgen dan twee druppeltjes van het vaccin nOPV2 op hun tong. Een paar weken later moet dat nog een keer herhaald worden.

Gevechtspauze

De vaccinaties gebeuren in drie fases: eerst in Midden-Gaza, dan in het zuiden en vervolgens het noorden.

Eerder bepleitte de WHO gevechtspauzes van zeven dagen per regio. Maar dat vonden de strijdende partijen kennelijk te lang. Volgens de Israëlische zender Channel 13 hebben de Verenigde Staten de Israëlische premier Netanyahu zwaar onder druk gezet om in te stemmen met de vaccinatiecampagne. Het worden nu drie dagen.

Ster advertentie
Ster advertentie