'Nederland kan profiteren van Von der Leyen als hoogste baas van Europa'
- Nieuws
- 'Nederland kan profiteren van Von der Leyen als hoogste baas van Europa'
Ursula von der Leyen is op kennismakingstournee. Maandagavond ontmoet de Duitse wunderfrau, die Frans Timmerman versloeg in de race voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, premier Rutte. Een uitgelezen kans voor haar om te leren borrelen, vertelt defensie-minister Ank Bijleveld in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Met een nipte meerderheid stemde het Europees Parlement afgelopen juli voor Ursula von der Leyen als nieuwe Commissievoorzitter. Voor velen kwam ze als een duveltje uit een doosje. Ze was immers geen 'spitzenkandidaat'. Maar wie haar al lang kende was minister Anke Bijleveld. "Alle Europese ministers van defensie kennen elkaar goed. We hebben veel contact", vertelt ze. "Dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor militairen die op missies soms levensgevaarlijk werk doen, schept een band."
Doelgericht, zakelijk en betrokken
Maar de ministers bespreken meer dan defensiezaken. "Von der Leyen heeft een groot gezin en een druk leven. Daar heb je het dan ook over met elkaar", vertelt Bijleveld. Ze heeft veel bewondering voor Von der Leyen. "Ze is extreem doelgericht, heel zakelijk en erg betrokken."
Von der Leyen dient sinds 2005 als minister onder Angela Merkel, is Christendemocraat, dochter van een diplomaat en moeder van zeven kinderen. Maar wat haar, volgens Bijleveld, vooral typeert zijn haar discipline en haar doelgerichtheid.
'Von der Leyen ziet er altijd uit om door een ringetje te halen'
Bijleveld: "Von der Leyen ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Ze eet weinig, drinkt geen alcohol en werkt ontzettend veel." Deze discipline is tegelijkertijd haar valkuil, denkt Bijleveld. "Soms is het ook nodig om mede-politici in Europa een beetje te ‘masseren’ door samen te borrelen of een hapje te eten."
Als minister van defensie ligt Von der Leyen regelmatig onder vuur. Bijvoorbeeld vanwege haar emancipatoire agenda. Ze wil meer vrouwen bij defensie en wil erkenning van homo's in het leger. "Als mannen plaats moeten maken, krijg je altijd gedoe", reageert Bijleveld. "Daarnaast hadden ze ook in Duitsland te maken met grote bezuinigingen op defensie. Dat maakt een ministerschap lastig." Internationaal gezien had ze, volgens Bijleveld, juist wel veel aanzien.
Stilletjes gaat Von der Leyen op haar doel af
Bijleveld prijst haar ambitie om te streven naar meer vrouwen in de Europese commissie: "En ze ligt nog op koers ook. Dat zegt echt iets over haar werkwijze. Heel stilletjes, maar effectief gaat ze recht op haar doel af."
Bijleveld verwacht dat de ontmoeting met premier Rutte vanavond hartelijk zal zijn. "Dat borrelen zou ze van hem wel kunnen leren." Ze verwacht dat Nederland ervan zal profiteren dat Von der Leyen de hoogste baas van Europa wordt. "Ze kent Nederland goed en draagt ons een warm hart toe. Daar zullen we zeker van profiteren."