Libanezen struinen door vuilnis op zoek naar voedsel door armoede
- Nieuws
- Libanezen struinen door vuilnis op zoek naar voedsel door armoede
Libanon verkeert al jaren in diepe economische malaise, en 2022 was alweer een jaar van torenhoge inflatie. Vier op de vijf Libanese huishoudens leeft in armoede. De schuld ligt bij de blunders van de politieke en financiële elite die het land aan de afgrond brachten, vertelt Libanon-correspondent Farah Kanaan in de negende en laatste aflevering van Bureau Blunderland.
Bureau Blunderland #9: Libanon
Het is een dagelijks onderwerp van gesprek voor de inwoners van Libanon. Stijgende energierekeningen, werkloosheid, familieleden die noodgedwongen het land moeten verlaten en depressie. Een uitzichtloze situatie noemt Kanaan het. "De Libanezen staan erom bekend dat ze, omdat ze zoveel hebben meegemaakt, niet zo snel opkijken van problemen, maar je ziet nu dat de spirit eruit is. Het loont niet meer om van gemiddeld salaris rond te komen. Ik heb voor het eerst mensen in Libanon uit vuilnisbakken zien eten, dat is onbeschrijflijk pijnlijk", vertelt de correspondent.
Het Robin Hood-fenomeen
Als resultaat van de armoede ontstond het 'Robin Hood-fenomeen'. Wanhopige mannen en vrouwen die bankovervallen pleegden en slechts hun eigen geld opeisten, omdat ze er niet bij konden. "Dat liet wanhoop zien. In een rechtsstaat, zou je denken: 'die moeten voor de rechter'. Ze hielden mensen gegijzeld met wapens. Als die mensen waren vervolgd, zou je een opstand in het land zou krijgen", vertelt Kanaan.
De warlords verrijken zichzelf
De schuldige van de vele problemen in het land zijn echter de elite. De elite is de politiek die het al decennialang voor het zeggen hebben. Voornamelijk warlords, krijgsheren uit de burgeroorlog. Die zitten er heel lang en verrijken zichzelf. "Die mannen zijn het zo gewend dat ze de touwtjes in handen te houden. Maar het is niet alleen politiek, ook zakenwereld. En ze helpen allemaal elkaar", vertelt de correspondent.
Na het afgelopen verkiezingsjaar kwamen er politici in het parlement die het tegen de gevestigde orde zouden opnemen. Een kleine groep parlementariërs die zijn wortelen heeft in de opstand van 2019. Ze staan bekend als de forces of change. "Zij zouden de status-quo doorbreken en de strijd aangaan tegen corruptie. Daar is allemaal niks van terechtgekomen. Ze ruziën onderling en zijn ook onderdeel geworden van het probleem", vertelt Kanaan.
Bureau Blunderland
Wat was de grootste politieke blunder van 2022? Die vraag staat centraal in onze winterserie Bureau Blunderland. Van China tot aan Duitsland kijken we terug op de grootste politieke flaters. Luister het in je favoriete podcastapp of hier terug: https://vpro.nl/bb