'Deal met leger Assad is pact met de duivel'
- Nieuws
- 'Deal met leger Assad is pact met de duivel'
Het is dé ommezwaai in Syrië sinds het begin van de Turkse inval vorige week: de opmars van het Syrische leger naar het noordoosten van het land. President Bashar al-Assad en de Koerdische YPG-strijders spraken maandag af dat het Syrische leger binnen 48 uur de steden Manbij en Kobani binnentrekt.
En dat is een opmerkelijke stap, want de Koerden en Assad waren tot nu toe gezworen vijanden. "Dit is een pact met de duivel", zegt de Nederlands-Koerdische Sherin Seyda in NOS Met het Oog op Morgen.
Turkije is het noorden van Syrië binnengevallen om de Koerdische milities in Syrië te verdrijven in een zone langs de Turkse grens. Turkije ziet de YPG-strijders als terroristen. Om te voorkomen dat ze onder de voet worden gelopen door de Turken, heeft de YPG zich nu de facto overgegeven aan het leger van Assad.
De samenwerking verbaast Seyda niet, vertelt ze. "Het is niet verrassend als je ziet dat de Koerden van alle kanten in een dode hoek geduwd worden." Ze wijst niet alleen op het Turkse leger, maar ook op de ontsnapte IS-gevangenen. "Ze hebben aangekondigd de Koerden uit te willen moorden. Dus dit is uit nood geboren, het is een pact met de duivel."
Machteloos
Seyda heeft familieleden in het gebied wonen. "Ze zijn bijna nog banger voor IS dan voor het Turkse leger. Maar het [de dreiging, red.] komt uit noorden, het komt uit het zuiden, het komt van alle kanten. Ze zitten daar klem."
Haar familie loopt nu extra gevaar, maar was ook de afgelopen acht jaar niet veilig. Toch hebben ze het al die jaren volgehouden zonder op de vlucht te slaan. "Niemand wil een vluchteling worden. Ze hebben land, ze hebben alles daar. Het is moeilijk om alles te verlaten en vluchteling te worden."
Met haar familieleden heeft ze dagelijks contact. Ze vindt het moeilijk om haar familie in oorlogssituaties te zien. "Je voelt je machteloos en hulpeloos."
Reactie Stef Blok
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft maandagavond tegen zijn Turkse ambtgenoot gezegd dat de Turkse invasie in het noordoosten van Syrië moet stoppen. Blok belde met minister Mevlüt Çavusoglu om duidelijk te maken dat het kabinet de inval veroordeelt.
Ook vroeg Blok aandacht voor "de noodzaak tot het bewaken van kampen met IS-strijders", schrijft hij aan de Tweede Kamer. Minister Blok vroeg Çavusoglu verder om de humanitaire nood in het gebied aan te pakken.
Geen wapens meer
In reactie op de Turkse inval, besloot de Nederlandse regering vrijdag al tot om geen wapens meer te leveren. Daarmee geeft Nederland zolang de Turkse inval voortduurt, geen toestemming voor wapenexport naar het land. Maandag kondigde de Europese Unie aan hetzelfde te doen.
De Amerikaanse president Trump kondigde gisteren sancties aan en het Amerikaanse Congres zint ook op een pakket aan sancties.