Buitenland
VPRO

Israël kan nog nauwelijks om genocide-beschuldiging heen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël kan nog nauwelijks om genocide-beschuldiging heen

Een georganiseerde blokkade zorgt voor een rampscenario in Gaza. Twee maanden na het instellen van een volledige blokkade door Israël, is er amper nog voedsel, water of medische hulp beschikbaar voor de bevolking. De redactie van Bureau Buitenland heeft contact met de Palestijnse leraar Engels Karám Saadoni uit Khan Younis in Gaza. Hij vertelt: "Er is een tekort aan alles, de VN meldt dat er niks meer is. Onze tijd raakt op, we gaan niet gewoon dood, we zijn aan het verdwijnen."

Video niet beschikbaar

Geen eten, geen water, geen medicijnen

Volgens Ruth Vandewalle, correspondent in het Midden-Oosten, is de situatie uniek in haar ernst. De blokkade treft de hele Gazaanse bevolking, meer dan 2 miljoen mensen.

"De VN voerde maandenlang dagelijks voedsel aan voor een half miljoen mensen. Die voorraden zijn nu helemaal op. Ook de grote veldkeukens van hulporganisaties zijn dicht. Thuis is er niks meer en water is nauwelijks nog beschikbaar. Sinds 2 maart is er geen enkele vrachtwagen meer toegelaten, geen enkele druppel water, geen gram rijst. Zelfs bakkerijen zijn dicht omdat er geen gas en benzine meer is." aldus Vandewalle.

"We weten nu dat er minstens 50 kinderen zijn gestorven door honger. En dat zijn enkel de geregistreerde kinderen door doktoren."

Quote

De Internationale gemeenschappen moet zich kapot schamen. De Europese Unie doet niks.

Peter Malcontent

Honger als oorlogsmiddel

Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant noemde de blokkade "een militaire tactiek om Hamas onder druk te zetten." Maar volgens Midden-Oostenonderzoeker Peter Malcontent gaat het verder dan dat.​

"Als je kijkt naar de partijen in de Israëlische regering, dan lijkt het doel helder: geen Palestijnen meer in Gaza," stelt Malcontent. "Israël creëert een voldongen feit, zoals het dat eerder ook deed met nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever."

"Na het hervatten van de oorlog in Gaza heeft Israël zich niet meer ingezet voor enige vorm van hulp voor burgers in Gaza. Het leven wordt Palestijnen onmogelijk gemaakt. Israël geeft ook toe dat zij actief bezig zijn met het blokkeren van goederen. Israël bekent ook dat ze honger gebruiken als oorlogsmiddel, wat verboden is."

'De internationale gemeenschap moet zich kapot schamen'

Vandaag buigt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich over de vraag of Israël het internationaal recht schendt door hulporganisatie UNRWA het werk onmogelijk te maken. Midden-Oostenonderzoeker Peter Malcontent stelt: "UNRWA is de enige organisatie met voeten in de modder in Gaza. Het feit dat Westerse landen zich terugtrekken, is dramatisch."

Volgens Malcontent draagt de Europese Unie verantwoordelijkheid. "We moeten ons veel nadrukkelijker uitspreken. De internationale gemeenschap moet zich kapot schamen. De Europese Unie doet niks. Ze erkennen dat de situatie ernstig is, maar echte hulp bieden ze niet."

"Op z'n minst kunnen we spreken van etnische zuivering. Ik gooi niet zomaar met termen als genocide, maar laat ik het zo zeggen: ik denk dat het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof driftig hebben zitten meeschrijven. We komen namelijk nu wel heel dicht bij de term genocide. Genocide is een juridische term; Israël is nog niet schuldig verklaard, maar het wordt wel steeds logischer om die beschuldiging terecht te noemen."

Canadese verkiezingen in schaduw Trump & Geen voedsel meer in Gaza - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie