Financiering HIV-zorg door VS mogelijk stopgezet: 'Risico dat er per jaar miljoenen mensen doodgaan'
- Nieuws
- Financiering HIV-zorg door VS mogelijk stopgezet: 'Risico dat er per jaar miljoenen mensen doodgaan'
Naar schatting zullen 150.000 Afrikaanse HIV-patiënten de komende vijf jaar overlijden omdat zij niet meer behandeld kunnen worden. Dat is een direct gevolg van de Amerikaanse bezuinigingen op de HIV-zorg, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Jan Hontelez, onderzoeksleider aan het Erasmus MC.
Video niet beschikbaar
"Veel mensen in Afrika worden behandeld voor HIV en die behandeling is heel effectief", vertelt Hontelez. HIV tast heel langzaam het afweersysteem aan, vervolgens wordt iemand ziek en sterft diegene aan het virus. Medicatie onderdrukt het virus en roept de afbraak van het afweersysteem een halt toe. Daarvoor moet diegene wel medicatie blijven gebruiken.
Financiering door de VS
Het aandeel van de VS in het financieren van HIV-zorg in Afrika is heel belangrijk. "Tot op heden heeft de VS de bestrijding en behandeling tot een enorm succesverhaal gemaakt", zegt Hontelez. "In beginjaren 2000 was er nog nauwelijks behandeling in Afrika en gingen er jaarlijks rond de 2 miljoen mensen dood." Inspanningen van Amerikaanse presidenten Bush en Obama zorgden voor de ommekeer. 20 miljoen mensen in Afrika - bijna 75 procent van de mensen met HIV - worden vandaag de dag behandeld.
Arme landen zoals Malawi en Zambia kunnen de HIV-behandelingen niet (helemaal) zelf betalen. "Deze programma's storten in als de financiering volledig stopt." De kans is aanwezig dat de HIV-financiering volledig wordt stopgezet: "Die kans is heel groot, dan zou het aantal sterfgevallen dat wij voorspellen helaas nog veel hoger zijn, dan de 150.000 die wij voorspellen.
Veel sterfgevallen
"Het risico is dat we terug gaan in de tijd, naar de periode waarin er per jaar miljoenen mensen in Afrika dood gingen aan de gevolgen van HIV", sluit Hontelez af.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.