Buitenland
VPRO

Emiraten praten mee over vrede in Soedan, maar blijven wapens sturen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Emiraten praten mee over vrede in Soedan, maar blijven wapens sturen

Op initiatief van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk komen morgen twintig landen bijeen voor overleg over Soedan. Het Afrikaanse land is al twee jaar verwikkeld in een verwoestende oorlog tussen het Soedanese regeringsleger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF). Vooral de aanwezigheid van de Verenigde Arabische Emiraten roept vragen op, vanwege hun steun aan de paramilitairen. Daarover Joost Bastmeijer, Afrika-correspondent, en Anette Hoffmann, Soedan-kenner van Instituut Clingendael in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Genocide

Het doel van de conferentie is niet zozeer om een politieke oplossing te vinden, het zal vooral gaan over de humanitaire hulp. "Het is momenteel heel moeilijk om hulp te sturen en de hulp die binnenkomt is niet goed bereikbaar voor de mensen die dit nodig hebben. Opvallend is dat de strijdende partijen zelf – het Soedanese regeringsleger (SAF) en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) – niet zijn uitgenodigd in Londen. Dit omdat beide partijen de afgelopen twee jaar duidelijk hebben laten zien zich geen zorgen te maken over de bescherming van de Soedanese burgers," zegt Hoffmann.

Wel aanwezig zijn landen als de Verenigde Arabische Emiraten, die volgens de VN de RSF ondersteunt. Deze paramilitaire groep wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en genocide.

Hoffmann: "Als de Emiraten deze oorlog niet zouden steunen, zou die waarschijnlijk niet bestaan. Ze leveren grote hoeveelheden wapens, en de RSF had zonder hun steun nooit zo ver kunnen komen."

"De organisatoren van de conferentie in Londen vinden het belangrijk om de Verenigde Arabische Emiraten aan tafel te hebben, juist omdat ze zoveel invloed hebben op het verloop van deze oorlog. Maar je kunt je natuurlijk afvragen waarom de Emiraten zelf zouden meewerken aan een oplossing, terwijl ze actief betrokken zijn bij het conflict," vertelt Hoffmann.

Miljoenen ontheemden

Het conflict in Soedan is uitgegroeid tot de grootste humanitaire crisis ter wereld. En het geweld gaat onverminderd door. "Sinds zaterdag zijn er opnieuw aanvallen gemeld op vluchtelingenkampen in Noord-Darfur. Eten bereikt de mensen nauwelijks en ongelooflijk veel mensen zijn ontheemd. Dertig miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, vooral het gebrek aan voedsel is een groot probleem. De situatie in Soedan is de grootste hongersnood ter wereld," zegt Hoffmann.

"Als journalist is het moeilijk om de crisisplekken, zoals vluchtelingenkampen, te bezoeken. Het is simpelweg te gevaarlijk. Maar de verhalen die ik hoor zijn gruwelijk, over grote schietpartijen en massaverkrachtingen. Vrouwen worden als seksslaaf gehouden, de RSF gebruikt verkrachting als oorlogswapen," vertelt Joost Bastmeijer.

Bijeenkomst zoekt uitweg voor Soedan & Hoe de Russen burgers aanvallen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie